Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istječe rok

Počinje kažnjavanje liječnika za neplaćanje participacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici primarne zdravstvene zaštite koji od danas ne budu naplaćivali participaciju bit će kažnjeni. Ministar zdravstva Darko Milinović zaprijetio im je uskraćivanjem od 10 do 30 posto lipanjske glavarine.

Istekao je rok koji je ministar zdravstva postavio liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - tko nije počeo naplaćivati participacije, očekuje ga novčana kazna. Pojedini liječnici, kako neslužbeno doznajemo, popustili su pod pritiscima, ali dio liječnika i dalje odbija primati novac u prostorijama ordinacije. Prijetnje novčanim kaznama nisu natjerale doktoricu Vesnu Potočki Rukavina da počne naplaćivati participaciju. Kroz ordinaciju svaki dan prođe do 70 pacijenata i nitko dosad nije platio ni kune, a i neće.

Pročitajte i ovo Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio'' Pojačajte oprez u prometu! Pokrovitelj Osiguraj.me Pojačajte oprez u prometu: Najviše nesreća događa se na suhim kolnicima, i to u vrijeme putovanja s posla

'Ja se ne bojim takvih prijetnji, takvih kazni. Mislim da se radi o jednom psihološkom pritisku ponovo. Mislim da se trebaju zadovoljiti neke pravne regulative prije toga', rekla je dr. Potočki Rukavina. U HZZO-u su neumoljivi. Rok liječnicima u primarnoj zaštiti istekao je. Tko nema novac u ladici svoje ordinacije, uzet će mu se dio lipanjske glavarine.

'Ona sankcija koja ih očekuje je umanjenje glavarine prema ugovoru što je predviđeno od deset do trideset posto', kaže Sanja Baković iz HZZO-a. Kad se postoci prevedu u kune, liječnici bi bili kažnjeni iznosom od tri do devet tisuća kuna, uzme li se prosječna glavarina. Doktorica Rukavina kaže da njezina ambulanta bez tog novca neće propasti. 'Mi ćemo i dalje raditi svoj posao, čekamo te kazne, ako do kazni dođe. Ne možemo ništa poduzeti prije nego što budemo kažnjeni, a ako budemo kažnjeni naravno da ćemo onda i tražiti pravnu zaštitu, pa to je normalno', rekla je dr. Potočki Rukavina.

Participaciju do danas nije naplaćivalo dvjestotinjak liječnika. I dok neki od njih već popuštaju, doktorica Rukavina je odlučna - nema ništa protiv participacija, ali novčane transakcije neće u svojoj ordinaciji.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene