Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučeno na sudu

Odobreno Perkovićevo izručenje Njemačkoj; Nobilo: Uložit ćemo žalbu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu odlučeno je nepravomoćno da Josip Perković može biti izručen Njemačkoj.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je danas o tome je li nastupila apsolutna zastara ili je bivši šef jugoslavenske, ali i hrvatske tajne službe Josip Perković spreman za izručenje Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Specijalna policija pred Županijskim sudom u Zagrebu Dio crnogorske narkobande U centru Zagreba scene kao iz akcijskog filma: Pred sud izvedena skupina koja se tereti za krijumčarenje kokaina Slika nije dostupna Zastara tek 2033. Zagrebački sud: U Perkovićevu slučaju zastara se nije ni morala utvrđivati

Oko 14 sati odlučeno je da će Perković biti izručen Njemačkoj. Vijeće smatra da nije nastupila zastara i da nema razloga da se Perkovića ne izruči Njemačkoj. Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će žalbu na tu odluku uputiti Vrhovnom sudu čim dobije pisano rješenje.

'Uložit ćemo žalbu'

Unatoč odluci zagrebačkog Županijskog suda koji je danas nepravomoćno odobrio izručenje bivšeg čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj, njegov odvjetnik smatra da je u tom slučaju nastupila apsolutna zastara koja bi morala biti zapreka za izručenje.

"Naravno da nismo zadovoljni ovakvom odlukom i da ćemo uložiti žalbu. Smatramo da je zakon na našoj strani, da je nastupila zastara, da je ona apsolutna zapreka za izručenje, i pričekat ćemo sutra odluku u pisanom obliku i odmah uložiti žalbu", izjavio je Nobilo novinarima izlazeći iz zgrade suda na zagrebačkom Zrinjevcu.

Najavio je da će, ako Vrhovni sud potvrdi Perkovićevo izručenje, sigurno ići na Ustavni sud. "Napravili smo detaljno istraživanje sudske prakse u Europi i ona je nesporna. Apsolutno i svugdje je zastara po domaćem pravu zapreka za izručenje", ustvrdio je Nobilo.

Ići će i na Ustavni sud ako treba

Pošto imamo presudu Europskog suda u Luxembourgu, presude Njemačke, Francuske, Austrije i Slovenije, mislim da ćemo moći napraviti kvalitetnu žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud. U slučaju nezadovoljstva to će biti podloga za Ustavni sud, ustvrdio je Nobilo.

Upitan koji su bili argumenti Županijskog suda da odobri Perkovićevo izručenje, Nobilo je kazao da su zauzeli stajalište kako nije nastupila zastara, ali i da su se vodili praksom Vrhovnog suda koji je nedavno odobrio izručenje po slovenskom uhidbenom nalogu, iako je i taj slučaj zastario prema hrvatskom zakonodavstvu.

"Prvi argument je bio da je Vrhovni sud donio drugačiju presudu i kako nije uobičajeno da niži sud donosi kontra odluku, a drugi je da nije nastupila zastara", rekao je Nobilo. Ipak, nije precizno odgovorio može li naknadna žalba Ustavnom sudu odgoditi Perkovićevo izručenje u slučaju da ga potvrdi i Vrhovni sud.

Bez roka Ustavnog suda

"Mi ćemo tražiti privremenu mjeru od Ustavnog suda, postoji i ta mogućnost, a ako Ustavni sud to prihvati onda se može suspendirati izvršenje dok se ne donese odluka", rekao je Nobilo. Pojasnio je kako Ustavni sud nema rok za donošenje odluke, ali "sve mora biti brzo i u okviru 60 dana od uhićenja".

Zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić kazala je da će detaljni argumenti kojima se Županijski sud vodio odobravajući Perkovićevo izručenje biti izneseni u pisanom obrazloženju, koje će sutra biti objavljeno na internetskoj stranici suda. "U svakom slučaju, nisu prihvaćeni izneseni prigovori obrane", kratko je obrazložila sutkinja Čalić.

Perković tvrdi da je žrtva

Perković od početka odbacuje njemačke optužbe da je povezan s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Muenchenu 1983., kao i njegov nekadašnji šef u jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti Zdravko Mustač, o čijem će izručenju sutra odlučivati sud u Velikoj Gorici.

Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje. U nekoliko medijskih istupa Nobilo je tvrdio kako je privatnom istragom utvrdio da pripadnici Službe državne sigurnosti iz Hrvatske nisu sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu, već su za to odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.

Zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić izjavila je da je sud odlučio udovoljiti njemačkom zahtjevu za Perkovićevim izručenjem te da nije prihvatio argumente obrane. Vijećem koje je donijelo nepravomoćnu odluku o Perkovićevu izručenju predsjedao je predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić. On je prije pet dana predsjedao i vijećem koje je, suprotno mišljenju suca istrage, zauzelo stajalište da Perković odluku o izručenju može čekati na slobodi, umjesto u Remetincu.

Kako je riječ o nepravomoćnoj odluci, o Perkovićevoj sudbini odlučivat će Vrhovni sud, koji pravomoćnu odluku mora donijeti tri dana nakon što prime žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća. Nobilo je već ranije najavio da će njegov branjenik, ako ga izruče, progovoriti o svemu što zna te da će se u konačnici obratiti i Ustavnom sudu.

Perković se protivio izručenju jer smatra da je u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovićeva nastupila apsolutna zastara te da postupak pred njemačkim sudom nije 'fer suđenje'.

Nobilo: Njemački tužitelj nam nudi 3 godine ako Perković prizna krivnju, ali nećemo se nagoditi

Također tvrdi da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko državno odvjetništvo.

Njemačke optužbe o sudjelovanju u Đurekovićevu ubojstvu odbacuje i njegov nekadašnji šef Zdravko Mustač, a obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene