Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30. godina od ustrojavanja

Jedna od najelitnijih postrojbi proslavila obljetnicu osnivanja: "Naš je moto imperativ da uvijek budemo spremni na sve"

Aktualno Galerija Dan Počasno-zaštitne bojne - 1 Dan Počasno-zaštitne bojne - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dan Počasno-zaštitne bojne - 2 Dan Počasno-zaštitne bojne - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dan Počasno-zaštitne bojne - 3 Dan Počasno-zaštitne bojne - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dan Počasno-zaštitne bojne - 4 Dan Počasno-zaštitne bojne - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dan Počasno-zaštitne bojne - 5 Galerija 1/5 >>
Predsjednik Republike Zoran Milanović postrojio je u petak vojnike zadužene i za njegovu sigurnost. Jedna od najelitnijih postrojbi, Počasno-zaštitna bojna, proslavila je 30. obljetnicu. Priču o svečanosti napravila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne štite i osiguravaju predsjednika Republike Zorana Milanovića i jedna su od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske. U petak je svečano, uz klapu Hrvatske ratne mornarice i niz uzvanika, obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora i Dan Počasno-zaštitne bojne.

"Vama, hrvatska gardo, hrvatska elito, želim da stremite najvišim postignućima, ali da nikada ne zaboravite da uz to ide i svijest o tome tko ste, što ste, odakle ste i gdje pripadate. I da jedino ako je tebi stalo, naša zemlja može naprijed i može opstati", rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Crobarometar za veljaču 2024. godine - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje

Zajedništvo, hrabrost i domoljublje temelji su ove postrojbe, a istaknutim pojedincima predsjednik je uručio odlikovanja.

"Htio bi se prije svega zahvaliti obitelji, supruzi, djeci, roditeljima. Ovo je odlikovanje ne samo moje, nego od svih pripadnika i svih prijatelja i oni su uvelike zahvalni za to. Hvala im na tome", napomenuo je bojnik Alen Harambašić.

"Samo naše kolege i njihove obitelji znaju koliko smo sati, dana i godina uložili, koliko predanog rada i usavršavanja čuvajući pet hrvatskih predsjednika. Po danu i po noći, u svim vremenskim uvjetima", istaknuo je pukovnik Marko Čičak, zamjenik zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Pokazali koliko su dobro uigrani

Da su savršeno uigrani, te da s lakoćom barataju i teškim puškama, pokazali su i u petak. Iza samo nekoliko minuta vojno-akrobatske vježbe, stoji mnogo ideja, vježbe i truda.

"Biti pripadnik Počasno-zaštitne bojne prije svega je čast i ponos, ali i velika obveza jer naš je moto – čast, dužnost, domovina – snažan imperativ da u svakom trenutku budemo spremni odgovoriti na nove izazove i zadaće", napomenuo je zapovjednik brigadir Tihomir Zebecl.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora

Zbog toga što su odabrali služiti domovini, zahvalio im je admiral Robert Hranj, kojemu uskoro prestaje mandat.

"Počasno-zaštitna bojna sljedbenica je Prvog hrvatskog gardijskog zbora koja je sudjelovala u Domovinskom ratu i želim se svakom od njih zahvaliti što su odabrali služenje domovini", rekao je.

Kroz godine su se mijenjale njihove uniforme: od povijesnih crvenih, do današnjih svečanih. No u čemu god bili, prvi su prizor koji najvažniji strani uzvanici ugledaju kada dođu u Hrvatsku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene