Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašen krivim

Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz Foto: Afp
Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz proglašen je krivim za davanje lažnog iskaza.

Pokrajinski sud u Beču nepravomoćno je osudio bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci.

Presuda je donesena zbog njegova novodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom prije dvije godine, u jeku afere Ibiza tijekom koje je izašlo je na vidjelo da je Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ), tadašnji koalicijski partner u vladi kancelara Kurza, stranim investitorima, koji su se pokazali kao lažni, nudila politički utjecaj.

Pročitajte i ovo Ruski istražitelji protiv majke Navaljnog - 4 Poziva se na zakon Majka preminulog Navaljnog dobila ultimatum: Ruske vlasti dale joj rok od nekoliko sati da ga pokopa

FPÖ je u zamjenu za stranačke donacije nećakinji navodnog ruskog oligarha obećao preuzimanje vlasničkog udjela u austrijskim medijima i pogodovanje pri javnim natječajima.

Kurz je kancelar postao 2017. godine, u dobi od samo 31 godine. Ostavku je podnio 2021., nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog korupcije koja još uvijek traje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene