Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobična polemika

Već dvije godine u Županji fontane zjape prazne, a razlog je uistinu neobičan

Aktualno Galerija Suhe fontane u Županji - 3 Suhe fontane u Županji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Suhe fontane u Županji - 1 Suhe fontane u Županji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Suhe fontane u Županji - 2 Suhe fontane u Županji - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Suhe fontane u Županji - 4 Galerija 1/4 >>
Neobična polemika je između mještana Županje i gradske vlasti gdje su se mještani požalili na buku koju stvaraju gradske fontane. Gradska je vlast prihvatila njihove kritike i fontane ugasila. Od tada je prošlo dvije godine, a mještanima su fontane počele nedostajati i žele da se vrate obnovljene i tihe. Priču donosi reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Na Trgu kralja Tomislava u Županji godinama je ugodno žuborila voda iz dvije fontane. U posljednjim godinama rada taj se žubor pretvorio u nesnosnu buku i to toliku da su reagirali i stanari okolnih zgrada. Fontane su se ugasile pa gospođa Nada Nikolić sada konačno može otvoriti balkonska vrata dok gleda televiziju.

"Ja mislim da oko dvije godine fontane ne rade. Bilo nam je ispočetka lijepo kad su radile normalno a onda se valjda to s vremenom poremetilo. Onda je jedna bila viša, druga niža i onda su nam stvarale veliku buku, tako da nismo mogli otvarati prozore i bili smo ljuti.“

Pročitajte i ovo Provjereno: Nasilje - 2 PROVJERENO DONOSI FOTO/VIDEO Detalji brutalnog premlaćivanja u Županji. Stanovnici žive u strahu: ''Cijeli grad trpi terorizam i šuti"

Iz grada kažu da su fontane postale i opasne, osim što su bučne. Njihovo je vrijeme prošlo.

"Fontane trenutno nisu funkcionalne. Napravljene su isto kada je bila posljednja obnova gradskog trga a to je bilo prije 14 godina. S vremenom su dotrajale i nisu sigurne za korištenje“, kazao je pročelnik za komunalno gospodarstvo Josip Nikolozo.

To nisu jedini razlozi zatvaranja slavine: "Tijekom ljetnih mjeseci stvaraju se alge koje s vremenom postaju kliske“, kazao je Nikolozo.

Pročitajte i ovo Tucina kuća - 2 Vikend u Slavoniji Eko-etno priča: Kako je entuzijazam spasio selo od umiranja. I njegove običaje, naravno

U onim ljetnim najtoplijim danima u godini kod fontane su naravno, najčešće znala doći djeca. Okupati se, osvježiti, rashladiti, igrati u vodi. Odkad fontane ne rade, ne dolaze ni djeca.

"Nemam ja ništa protiv. Neka one budu tu. Samo da ne bude tako jako bučno", rekla je Nada za fontane.

Da je kojim slučajem ovo fontana želja, Županjci bi ipak u nju ubacili pokoji novčić i poželjeli da ponovno prorade - ali tiše.

"Ali stvarno dio grada fali ovdje. Fontane su stvarno fenomenalne bile. Ali nema ih. Zašto to? Špara se. Špara se!“, rekao je Županjac Điro Nurić.

A ta bi im se želja ubrzo mogla i ispuniti.

"Angažirali smo arhitekte da vidimo što će nam se kroz vrijeme pokazati kao prihvatljivo“, rekao je Nikolozo te najavio da će tada proraditi fontane.

Dok se to ne dogodi, spomenik prvoj Hrvatskoj nogometnoj lopti, na istom trgu - stajat će u miru i tišini. I to potpuno suh.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene