Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plin dolazi iz interventnog uvoza

Škola ipak počinje u ponedjeljak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske i dalje je potpuno obustavljen, ali jutros u hrvatski transportni sustav ulazi plin iz interventnog uvoza, izvijestili su Ministarstvo gospodarstva i Plinacro.

Jutros od 6 sati preko ulazne mjerne stanice Rogatec, na hrvatsko-slovenskoj granici, u transportni sustav Republike Hrvatske ulazi 42 tisuće prostornih metara prirodnog plina na sat. Radi se o interventnom uvozu u trajanju od tri dana koji je INA d.d. osigurala od njemačke tvrtke EON-Rurhgas.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

>> Plin samo za zaštićene, svaki sniženi stupanj velik doprinos stabilizaciji sustava

Još jednom se, bez obzira na interventni uvoz, podsjeća da su od jutros u 8 sati na snazi mjere 5. i 6. stupnja iz članka 6. Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Svi energetski subjekti i kupci plina, osim zaštićenih kupaca, dužni su postupiti u skladu s odredbama Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti).

U koordinaciji s Upravom za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Inom d.d. kao opskrbljivačem plinom, Plinacro i dalje kontinuirano analizira i kontrolira uvjete u sustavu te nadzire provođenje propisanih mjera ograničenja potrošnje plina.

Počinje škola

Drugo polugodište tekuće školske godine započet će u ponedjeljak, 12. siječnja, te neće biti odgađanja početka nastave, priopćilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ)

Odluku o redovitom početku nastave Ministarstvo je donijelo slijedom mišljenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a u prvom redu vodeći računa o interesima učenika i njihovih roditelja. Također, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa do danas nije zaprimilo niti jedan zahtjev od škola odnosno njihovih osnivača, a u kojem bi se zatražilo prolongiranje početka nastave.

Ministarstvo podsjeća da je pravilnicima o kalendaru rada osnovnih i srednjih škola propisano da u posebnim okolnostima, koje nije moguće planirati godišnjim planom rada škole, škola može odstupiti od utvrđenih rokova. O odstupanju od utvrđenih rokova na zahtjev škole i na prijedlog ureda državne uprave u županiji nadležnog za obrazovanje odlucuje MZOŠ.

Od ukupno 1274 školske ustanove u RH, grijanje na plin koristi njih 366, odnosno 29 posto. Prema podacima koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zaprimilo od Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, ušteda u potrošnji plina koja bi se ostvarila odgađanjem početka nastave nije od značaja za stabilnost plinskog sustava. U odnosu na ukupnu potrošnju plina u RH, ta ušteda iznosila bi tek 3 promila, odnosno 0,3 posto, stoji u priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene