Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plin samo za zaštićene, svaki sniženi stupanj velik doprinos stabilizaciji sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od danas u 8 sati uvode se mjere 5. i 6. stupnja ograničenja opskrbe prirodnim plinom koje se odnose na industrijske i ostale nezaštićene kupce plina, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske i dalje je potpuno obustavljen, ali jutros u hrvatski transportni sustav ulazi plin iz interventnog uvoza, izvijestili su Ministarstvo gospodarstva i Plinacro.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

Jutros od 6 sati preko ulazne mjerne stanice Rogatec, na hrvatsko-slovenskoj granici, u transportni sustav Republike Hrvatske ulazi 42 tisuće prostornih metara prirodnog plina na sat. Radi se o interventnom uvozu u trajanju od tri dana koji je INA d.d. osigurala od njemačke tvrtke EON-Rurhgas.

Iz Ministarstva obrazlažu kako je poduzimanje tih mjera uslijedilo nakon što su današnje ekstremno niske temperature utjecale na porast potrošnje i stanje u plinskom sustavu te nakon što se određeni sudionici na tržištu plina nisu pridržavali do sada propisanih mjera ograničenja.

Ističu da je provođenje mjera 5. i 6. stupnja od 'temeljne važnosti za brzu stabilizaciju sustava i nastavak pouzdane opskrbe zaštićenih kupaca', odnosno pouzdane opskrbe kućanstava, bolnica, škola, dječjih vrtića i ostalih ustanova od posebnog javnog značaja. 

Niske temperature i nepridržavanje uputa kao razlog poduzimanju mjera

'Od trenutka kad je Vlada Republike Hrvatske proglasila krizno stanje u opskrbi plinom, unatoč izostanku uvoza iz Rusije, poduzete mjere do danas su osiguravale stabilnost u sustavu. Međutim, ekstremno niske temperature, koje izravno utječu na stanje u plinskom sustavu te nepridržavanje određenih sudionika na tržištu plina odredbama iz planova za krizna stanja nisu dovele do očekivanih rezultata', navodi se u priopćenju Ministarstva.

>> Hrvatska ima plina za tri tjedna

Pritom se ističe kako je naročito teška situacija u Gradu Zagrebu gdje je, u odnosu na najavljene maksimume iz planova za krizna stanja, zabilježeno čak 10 postotno povećanje potrošnje.

>> Zbog hladnoće najviše upozorenje starijim osobama

Unatoč obvezi iz proglašenog 4. stupnja smanjenja isporuke plina industriji, trgovačkim centrima i ostalim kupcima koji nisu zaštićeni, danas je zabilježeno povećanje potrošnje plina u distribuciji i u Varaždinu, Osijeku te Vinkovcima.

'Stoga, ovim putem potrošače prirodnog plina i javnost obavještavamo da su nastupile okolnosti uslijed kojih do sada provedene mjere smanjenja opskrbe prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača nisu dostatne za uravnoteženje plinskog sustava te će u svrhu daljnjeg smanjenja, odnosno obustava isporuke plina, od 10. siječnja 2009. godine u 8 sati nastupiti mjere 5. i 6. stupnja iz članka 6. Uredbe o sigurnosti opskrbe plinom (NN 112/08), neophodne za održavanje tlaka u sustavu koji nastaje crpljenjem plina iz akumulacije cjevovoda', izvijestili su iz Ministarstva. 

Građani, budite racionalni

Ističu da je provođenje tih mjera od 'temeljne važnosti za brzu stabilizaciju sustava i nastavak pouzdane opskrbe zaštićenih kupaca' (u kategoriji zaštićenih kupaca su kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanova od posebnog javnog značaja).

Ministarstvo i dalje apelira na građane da racionalno koriste sve raspoložive energente.

U daljnjim nastojanjima da se stabiliziraju uvjeti u sustavu na ovim ekstremno niskim temperaturama svaki sniženi stupanj u kućanstvima veliki je doprinos, ističe se u priopćenju Ministarstva koje u suradnji s hrvatskim operatorom plinskog transportnog sustava Plinacrom neprekidno prati stanje opskrbe tržišta prirodnog plina u Republici Hrvatskoj.

Inače, sukladno Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, 5. stupanj smanjenja opskrbe podrazumjeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, izuzev HEP-a, dok 6. stupanj predviđa obustavu isporuka svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima.

Kako se doznaje u Ministarstvu u provedbi mjera 5. i 6. stupnja vodit će se računa o svim tvrtkama koje bi zbog obustave isporuke plina mogle pretrpjeti štetu na postrojenjima, odnosno one će biti na tehnološkom minimumu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene