454272
454272
454272
454272
454272

Plenković ne zna ništa o optužbama za plagiranje protiv Barišića

  • , 20.10.2016., 16:29
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je na svoj prvi summit zemalja članica EU-a na kojem su glavne teme migracija, odnosi s Rusijom i trgovinska politika EU-a.

 
 
 
 
Andrej Plenković i Petar Porošenko (Foto: Facebook/Andrej Plenković)
Andrej Plenković i Petar Porošenko (Foto: Facebook/Andrej Plenković)

Prije dolaska u Bruxelles, sudjelovao je na pripremnom summitu Europske pučke stranke (EPP) u Maastrichtu u Nizozemskoj, gdje je prije 25 godina potpisan Ugovor iz Maastrictha.

"Ovo je moje prvo Europsko vijeće, na kojem ću prije svega pozdraviti svoje nove kolege, nakon što sam danas već vidio predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Komisije Jean-Claudea Junckera i ostale kolege iz stranačke obitelji. Jutros smo na summitu EPP-a u Maastrichtu obilježili 25. obljetnicu jednog od temeljnih Ugovora EU-a“, rekao je Plenković koji je u srijedu potvrđen za novog hrvatskog premijera.

Razgovarao s Porošenkom

On će se uoči summita bilateralno sastati s Tuskom, a u Maastrichtu je razgovorao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

"Razgovarli smo o dvije teme. Moramo iznaći rješenje nakon negativno referenduma u Nizozemskoj o Sporazumu o pridruživanju za Ukrajinu. Treba naći politčko rješenje koje bi bilo prihvatljivo na razini Europskog vijeća, a kako bi se omoćilo stupanje na snagu toga sporazuma", rekao je bivši europarlamentarac i šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom.

"Vrući krumpir za nizozemsku vladu"

"Drugo je pitanje o trajnoj viznoj liberalizaciji za ukrajinske državljane, budući da su oni po stajalištu Europske komisije još prije osam mjeseci ispunili sve uvjete za ukidanje viza, Europski parlament je dao pozitivno mišljenje, sada je na redu Vijeće“, dodao je Plenković.

Nizozemska je u svibnju provela savjetodavni referendum o sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina. Iako referendum nije pravno obvezujući, to pitanje predstavlja "vrući krumpir“ za nizozemsku vladu koja mora odlučiti što će s tim napraviti.

Plenković ne zna ništa o optužbama za plagiranje protiv Barišića

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Bruxelesu da ne zna ništa o optužbama za plagiranje protiv novog ministra za znanost i obrazovanja Pave Barišića.

 

Plagiranje znanstvenih radova jedna je od optužbi oporbe na račun Barišića koji je u srijedu potvrđen za ministra u Plenkovićevoj vladi.

"Ja sam razgovarao s ministrom Barišićem. On je čovjek koji ima sve reference da radi ovaj posao. Ukazao mi je da postoje te situacije od prije nekoliko godina kada je bio pomoćnik ministra, a ovo što govorite, o tome ne znam ništa“, rekao je novinarima Plenković koji sudjeluje na summitu EU-a.

Barišić je u četvrtak odbacio optužbe da je smijenjen s mjesta ravnatelja Instituta za filozofiju 2000., da je "superprofesor koji drži 19 kolegija", da je naplaćivao dvostruke dnevnice, da u njegovim znanstvenim radovima ima plagijata i da je dobio kredit s povlaštenim kamatama.

"Kategorički tvrdim da nema nezakonitih i neetičnih radnji zbog koji bih se trebao osjećati odgovornim", rekao je Barišić prilikom preuzimanja dužnosti. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se