458548
458548
458548
458548
458548

NIJE OPASNA ZA LJUDE? Piletina povučena zbog tipa salmonele kojeg hrvatski i europski propisi ne smatraju opasnim

  • , 28.11.2016., 08:31
  • Autor:
  • komentara

Od gotovo dvije i pol tisuće vrsta salmonele, hrvatski i europski propisi opasnim smatraju samo dva soja. Onaj treći soj, salmonela infantis, zbog kojeg je povučena piletina dvaju proizvođača, nigdje se ne navodi.

 
 
 
 
Manjkavi propisi (Video: Dnevnik Nove TV)
Manjkavi propisi (Video: Dnevnik Nove TV)

Proizvođač koji je za dva slučaja pojave ovog tipa slamonele, čak dvaput oslobođen odgovornosti na sudu, sada se na meti inspektora našao i treći put.

Ministarstvo poljoprivrede poziva se na izvješće Hrvatske agencije za hranu o tom tipu salmonele.

Zbog salmonele infantis, piletina Perutnine Ptuj naredbom Ministarstva poljoprivrede povučena je s tržišta.

Iako propisi opasnom smatraju samo salmonelu enteritidis i tifimurium.

"U našim uzorcima i našim proizvodima te dvije vrste salmonele nema. A oni su izolirali, odnosno pronašli salmonelu infantis koja uopće nije zakonom definirana kao kriterij sigurne hrane", kaže Tomislav Prekupec, prehrambeni tehnolog iz Perutnine Ptuj.

Za isti slučaj, isti tip salmonele, Perutnina je čak dvaput na sudu oslobođena krivnje. U ta dva slučaja prijavilo ih je Ministarstvo zdravlja.

Proizvođač se poziva na zakon, a Ministarstvo poljoprivrede opravdanje za povlačenje piletine nalazi u izvješću Agencije za hranu. "Znanstveno izviješće o riziku od S. Infantis u pilećem mesu za zdravlje ljudi Hrvatske agencije za hranu... navodi kako meso peradi u kojem je utvrđena S. Infantis, predstavlja rizik za zdravlje ljudi, posebice djece, starijih i osoba slabijeg imuniteta", poručuju iz Ministarstva.

"Mišljenje Hrvatske agencije za hranu je mišljenje o salmoneli infantis, da je ona potencijalno opasna. Ali potencijalno su opasni svi mikroorganizmi koji su prisutni oko nas. I ono nije zakonska osnova", kaže Prekupec. 

Pa im ovakve odluke, tvrde, nanose štetu. A treba li zakon ograničiti infantis, stručnjakinja za peradarstvo, dvoji. Do sada se, kaže, nisu radila sustavna praćenja te vrste salmonele.

"Ovako ne znam je li opravdano u zakonu da ju stavimo ili ne, mislim da će to pokazati možda sljedeće izvješće", kaže Estella Pruckner Radovčić s Veterinarskog fakulteta, koja u naše proizvođače ne sumnja. "I danas sam kupila piletinu i mislim to raditi i dalje. Perad se cijepi protiv salmonele, zaista se sve poduzima da bi to bilo na najmanjoj mogućoj mjeri", kaže Pruckner Radovčić.

Kupci podržavaju kontrole. Treba samo paziti na higijenu, a hranu dobro termički obraditi.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se