Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se...

Što će biti s Pelješkim mostom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradnja Pelješkog mosta još nije stigla na red u Europskoj komisiji. Hoće li se most graditi novcem iz EU fondova, u Bruxellesu, kažu, moraju još malo razmisliti.

'18.8. očekuje se završna verzija te predstudije izvodljivosti, odnosno predstudije isplativosti,' rekla je 19.06.2013. Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade. Od tog roka čini se ništa. Na pitanje kada će se znati odgovor - hoće li se Pelješki most graditi - iz Bruxellesa odgovaraju kako tu još ima puno posla: 'Brojna pitanja treba riješiti kako bi se pronašlo najbolje rješenje za prijelaz granice i slobodu kretanja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Rezultati izvodljivosti studije Pelješkog mosta bit će prezentirane u skorijoj budućnosti, u najboljem slučaju do kraja godine.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak u Bruxellesu Hoće li EU financirati Pelješki most? 'Dobili smo potvrdu za cestovno povezivanje juga zemlje' Slika nije dostupna Europska komisija Upozorenje iz Bruxellesa: Projekt za Pelješki most još nije odobren

>> Europska komisija: Još je rano spekulirati o predstudiji izvodljivosti

Naime, Europska komisija u lipnju nije bila zadovoljna kvalitetom studije. Poslana je na doradu konzultantskoj tvrtci koju je izabrao Bruxelles. Odgovor pristaju li na dorađenu studiju trebao se znati za dva mjeseca. Ministarstvo vanjskih poslova kao i ministarstvo prometa o ovoj temi ne žele govoriti.'Kada budemo imali više informacija onda ćemo o tome razgovarati', rekao je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Proteklih mjeseci traži se najkvalitetnije rješenje. Novi projekt gotovo je milijardu kuna jeftiniji od starog. Most će biti uži, s dva prometna traka. Za završetak kompletnog projekta trebat će oko 350 milijuna eura. Planirano je kako bi se 70% financiralo iz EU fondova.

Europarlamentarka Dubravka Šuica očekuje zeleno svijetlo za most. I sama je kao zastupnica postavila pitanje na tu temu i čeka odgovor. Zašto se odugovlači? 'Vjerojatno je razlog što je ovo predizborna godina i u Europi obzirom da su opće europski izbori u svibnju. Međutim, ne vjerujem da ima bolje rješenje od europskog odnosno Pelješkog mosta.' rekla je Šuica.

No ima onih u komisiji koji smatraju da bi cestovni koridor bio bolje rješenje. Nisu svi skloni da se gradi most za koji moraju izdvojiti oko 200 milijuna eura, a nije dio transeuropske mreže. Odlučit će Bruxelles!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene