Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše riječi o poljoprivredi

Predstavnica MOST-a nakon pregovora s SDP-om: 'Ovo je za mene vrlo važan dan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I nakon današnjeg sastanka i pregovora timova MOST-a i koalicije Hrvatska raste, ponovno su svi zadovoljni.

Voditeljica pregovaračkog tima Mosta za poljoprivredu, energetiku i zaštitu okoliša Ružica Vukovac nakon trosatnih je pregovora u središnici SDP-a u petak izjavila kako je razgovor bio vrlo konstruktivan, s čim je suglasan i SDP-ov pregovarač, potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati Slika nije dostupna Tražit će pisana očitovanja MOST odustao od klauzure na Plitvicama, pregovori bi trebali završiti do srijede

Vukovac je novinarima kazala kako su dojmovi sa sastanka odlični te izvijestila kako se krenulo s resorom poljoprivrede, u kojemu Most drži da je situacija vrlo ozbiljna te traži osnivanje posebne banke koja bi pratila i kreditirala poljoprivredne proizvođače, kao i redefiniranje sustava dodjele poljoprivrednog zemljišta.

"Ovo je za mene vrlo važan dan, jer kao članica udruge OPG-ova pa i kao dijete sa sela do sad nikada nisam imala prilike razgovarati s ljudima koji su odgovorni za ono što se događa na terenu, s ljudima koji kroje naše sudbine. Često smo tražili ovakve sastanke, ali ih nismo nikada dobili. Drago mi je da smo napokon ostvarili dijalog i to je prvi korak ka konsenzusu i pronalasku konkretnih rješenja. Razgovarali smo puno i o ekologiji i našim resursima i velikim potencijalima u energetici koji nisu dovoljno iskorišteni", kazala je Vukovac.

Novinari upitali 'kako će MOST odlučiti koju stranu podržati' - I dobili su odgovor

Na pitanje koliko će na Mostovu konačnu odluku utjecati današnji pregovori, odgovorila je kako je za sada jako zadovoljna te kako će svoje dojmove iznijeti u nedjelju na sastanku Nacionalnog vijeća Mosta.

Branko Grčić također kaže kako se na sastanku najviše razgovaralo o poljoprivredi. "Mislim da je bila izuzetno kvalitetna rasprava i čuli smo koja su ključna pitanja. Mislim da smo se složili oko nečeg što je važno za iduće razdoblje, a to je potpora razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tih malih, vrlo važnih jedinica i prilagodba kompletne podržavajuće infrastrukture, a to je prije svega financiranje, znači osiguravanje likvidnosti, dodjela državnih potpora s malo većim naglaskom na manje subjekte, dakle OPG-e i, što je vrlo važno, dodjela poljoprivrednog zemljišta koja bi isto tako morala biti uravnotežena između malih i velikih", rekao je Grčić.

Na pitanje tko će biti ministar poljoprivrede odgovorio je kako se o kadrovskim pitanjima nije razgovaralo. Kad je riječ o traženju Mosta da se osnuje posebna poljoprivredna banka, Grčić je kazao kako su u razgovorima napomenuli kako Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) već ima ima programe za praćenje poljoprivrede, posebno EU programa.

"Osim toga, razgovarali smo i o mogućnostima novih programa u nekim komercijalnim bankama gdje država ima većinski udio, tako da ćemo o tome sigurno razgovarati s upravama tih banaka. Ono što je vrlo važno je osiguravanje kvalitetnog, dakle jeftinog financiranja, a što je u poljoprivredi još važnije, zbog sezonskog karaktera, to je mogućnost premošćivanja onog dijela financiranja do naplate proizvoda, dakle njihove tržišne realizacije u vremenu kada se to događa. To je ključni problem poljoprivrede i do sad smo jedan dio posla na tome radili, a sigurno da tu postoji još više mogućnosti", kazao je.

Na pitanje znači li to da nije nužno osnivanje posebne banke, odgovorio je kako je to "stvar razgovora". "Ovdje je upravo bio prijedlog da se u okviru HPB-a formira poseban odjel ili nekakva manja banka koja bi bila specijalizirana za financiranje poljoprivrednih proizvođača", rekao je Grčić.

Izvijestio je kako u energetici Most preferira izvore energije i proizvodne pogone u kojima Hrvatska može osigurati veći udio domaće komponente, kao što su reverzibilne elektrane, hidroelektrane i sl. "Govorili smo o okolišu, o upravljanju vodama, složili smo se oko toga da nema privatizacije niti nekakvog dugotrajnog koncesioniranja vodoopskrbnih i sustava odvodnje i sl., što se događalo u nekim zemljama i nije dobro završilo, tu smo se apsolutno složili. Tu je bilo i pitanje organizacijske prirode, postoji potpuna suglasnost oko rekonstrukcije komunalnih poduzeća koja se bave vodoopskrbom, gdje je ova vlada već pripremila prijedlog, ali zbog izbora nije išao u Sabor", kazao je Grčić.

Dodao je kako su se Most i koalicija Hrvatska raste usuglasili oko velikog broja pitanja, ali i kako su ostala neka koja treba dublje raspraviti, a na pitanje o čemu se konkretno radi, kazao je kako Most procjenjuje da je postojeći program uređenja odlagališta i prerade otpada tehnološki zastario. "Oko toga ćemo morati još razgovarati, kako bi neki započeti projekti bili eventualno korigirani", dodao je.

Grčić je kazao i kako se nije razgovaralo o izgradnji termoelektrane Plomin C, kojemu se Most protivi.

Novinare je zanimalo i boji li se da je Most već dogovorio suradnju s HDZ-om.

"Moram reći, nadam se i da je dojam kolegice Ružice Vukovac, koja je morala ići dalje, da smo vrlo otvoreni i ozbiljni pregovarači u tom dijelu, s bogatim iskustvom od četiri godine, informacijama i znanjem i to znanje na neki način razmjenjujemo. Mislim da je to jako bitno i za njih koji su na neki način novi u politici, da se dobro i kvalitetno informiraju o svemu što je država radila u ove četiri godine i što ih čeka sutra, kada budu dio vladajuće strukture", odgovorio je Grčić.

Teme današnje runde pregovora su energetika i zaštita prirode i okoliša (članovi tima su: Josip Katalinić, Mate Rebić i Slaven Dobrović) te poljoprivreda i ruralni razvoj (članovi tima su: Miroslav Kovač, tajnik udruge Život; Bojana Markotić, tajnica Leader mreže RH; Ružica Vukovac i Ljubica Ambrušec).

Iz SDP-a su izvijestili da su u sastavu delegacije koalicije Hrvatska raste Branko Grčić, Ivan Vrdoljak, Tihomir Jakovina, Mihael Zmajlović i Tulio Demetlika te su najavili izjave za medije nakon sastanka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene