Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Web aplikacija Gdje sam 2015.

Usporedili smo oko kojih tema se MOST više slaže s HDZ-om, a oko kojih s SDP-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U idućih dva tjedna MOST će odlučiti hoće li se prikloniti lijevom ili desnom bloku.

Više od 100 tisuća ljudi koristilo je uoči parlamentarnih izbora web aplikaciju Gdje sam 2015. Dovoljno je bilo odgovoriti na nekoliko pitanja kako bi vam naša jedinstvena web aplikacija ponudila rezultat koji je pokazivao koja vam je politička stranka ili koalicija doista najbliža.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor i Europski parlament izbori 9. lipnja Ovo je goruće pitanje Europske Unije, a hrvatski kandidati za europski parlament slažu se oko jednog pitanja Europski izbori - 2 Drugačija mišljenja Ovo je jedna je od gorućih tema u Europskoj uniji: Pogledajte što na nju kažu hrvatski političari

'Ako se MOST prikloni HDZ-u odlazim i neću biti jedini. Karamarko je za mene oličenje zla'

U sklopu web aplikacije Nova TV je prvo uputila poziv političkim strankama, kandidatima na izborima da sudjeluju u web aplikaciji odgovaranjem na 20 tvrdnji koje pokrivaju relevantne teme koje se tiču svakog građanina Hrvatske.

Upotrijebili smo odgovore koje su nam za potrebe aplikacije poslali MOST, HDZ i SDP kako bi provjerili u kojim je temama MOST bliži stranci Zorana Milanovića, a u kojima stranci Tomislava Karamarka.

U web aplikaciji broj 1 označava: U POTPUNOSTI SE NE SLAŽEM, a broj 10: U POTPUNOSTI SE SLAŽEM. 'SMANJIVANJE PDV-A U SLJEDEĆE DVIJE GODINE'

S čvrstom ocjenom 9 MOST je za smanjenje PDV-a, dok je SDP rekao 'da' sa svega šest, a HDZ s čvrstih 10. Oko ovog pitanja stav je bliži HDZ-u. Primjerice isti odgovor u Domoljubnoj koaliciji kao MOST dao je HSS.

'DRŽAVNU IMOVINU TREBA U POTPUNOSTI PRIVATIZIRATI'

Most se šesticom izjasnio da treba privatizirati državnu imovinu. SDP i HDZ su bili oprezni. SDP je s ocjenom jedan rekao 'ne' potpunoj privatizaciji, a HDZ je s ocjenom tri dao do znanja da je bliže odgovoru 'ne', no da postoji ali. Za privatizaciju ocjenama 8 izjasnili su se HSLS i HNS.

'TREBA POVEĆATI NAKNADE ZA RODILJE RADI POTICANJA NATALITETA'

Na pitanje da treba povećati naknade rodiljama MOST je dao isto odgovor kao SDP - ocjenom pet ostali su na sredini, ali dalje uz stav bliži ocjeni da ne treba povećavati rodiljne naknade. HDZ je tu imao čvrsti stav koji je pokazao ocjenom 10.

'ZDRAVSTVENE USLUGE TREBA NAPLAĆIVATI PREMA IMOVINSKOM STANJU OSIGURANIKA'

MOST za razliku i od HDZ-a i SDP-a smatra da treba zdravstvene usluge naplaćivati po imovinskom stanju osiguranja. Na to pitanje iz aplikacije odgovorili su s 8 - dakle prilično čvrsti za, dok su SDP (1) i HDZ (5) svojim ocjenama pokazali da nisu skloni takvoj ideji.

'TREBA SMANJITI DOPRINOSE NA PLAĆE'

Identičan stav kao HDZ most ima po pitanju da treba smanjiti doprinose na plaće - ocjena je čista 10 za obje opcije. SDP se izjasnio o potrebi smanjenja doprinosa na plaće, ali tek s ocjenom 6.

Izbori su prošli, a sada svi čekaju kojem će se velikom bloku prikloniti MOST. 'ZAKON O RADU TREBA OLAKŠATI ZAPOŠLJAVANJE I OTPUŠTANJE'

MOST za razliku od HDZ-a i SDP-a smatra kako zakon o radu treba olakšati zapošljavanje i otpuštanje. Slaže se tu sa mišljenjem ne velikih stranaka već partnera HNS-a i HSLS-a.

'INA JE NACIONALNI INTERES RH'

Nema spora za MOST kao ni za ostale stranke da je INA nacionalni interes Hrvatske. Jedno od rijetkih pitanja oko kojih se svi slažu.



'HRVATSKA TREBA ŽURNO UVESTI EURO'; 'NE TREBA ŽURITI S ULASKOM U SCHENGEN'

Slažu se sa svima i da Hrvatska ne treba žuriti s uvođenjem eura, kao i da treba požuriti s ulaskom u Schengen.

'HRVATSKA NE TREBA POSTAVLJATI UVJETE ZA ULAZAK SRBIJE U EU'

SDP, HDZ kao i MOST isto misle i da nisu potpuno za nepostavljanje uvjeta Srbiji za ulazak u EU.

'HRVATSKA SE TREBA VRATITI ARBITRAŽI SA SLOVENIJOM'

Ni jedna od tri opcije ne bi se vratila arbitraži sa Slovenijom

'HRVATSKU TREBA PODIJELITI NA PET REGIJA'

Velika razlika i oko pitanja o podjeli Hrvatske na 5 regija. Odgovorom šest MOST je pokazao jasnu želju promjene na pitanjima decentralizacije i potrebu razmišljanja o podjeli hrvatske na pet regija. SDP i HDZ jasno su rekli da se tome protive.

'JADRAN TREBA EKSPLOATIRATI U SVRHU DOBIVANJA RAZNIH ENERGENATA'

Po pitanju eksploatacije Jadrana MOST je bliži SDP-u nego HDZ-u. Odgovorom 6 pokazali su da jesu za eksploataciju Jadrana sa svrhom dobivanja energenata. SDP je jasan po tom pitanju s čistom desetkom 'za', a HDZ je jedinicom rekao 'ne'.

'INSTITUCIJI PREDSJEDNIKA REPUBLIKE TREBA SMANJITI OVLASTI'

Bliži SDP-u su i sa stavom da bi instituciji predsjednika republike trebalo smanjiti ovlasti. MOST je čvrsto za to i ocjena je čista 10, dok je SDP malo blaži s ocjenom 6. HDZ naravno ocjenom jedan potpuno se protivi smanjenju ovlasti predsjednice.

Neke stavove nije moguće usporediti

Na kraju bitno je naglasiti da Most nije odgovorio na sva pitanja iz aplikacije.

Tako ne možemo usporediti njihov stav po pitanjima lustracije, odgode postavljanja ćirilićnih natpisa u Vukovaru, definicije prava branitelja u Ustavu. Ne možemo usporediti ni stavove oko revidiranja ugovora s Vatikanom te prava istospolnih zajednica u Hrvatskoj.

Donosimo reforme na kojima inzistira MOST

Posjetimo HDZ je za lustraciju ocjenom 6, SDP protiv ocjenom 1. Odgoda dvojezičnosti u Vukovaru za SDP je nepotrebna (ocjena 1), a za HDZ potpuno suprotno - odgoda je potrebna što su pokazali ocjenom 10.

HDZ želi prava branitelja definirati Ustavom, a SDP ne. Vatikanski ugovor ne bi revidirala ni jedna od dvije velike opcije, ali zato HDZ misli da ne treba povećavati prava istospolnih zajednica dok je SDP ocjenom 5 rekao da bi se zapravo možda i moglo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene