Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Obratili se javnosti

Žele vladu s HDZ-om i SDP-om i poručuju: 'Homogeni smo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu su članovi MOST-a razgovarali međusobno, ali i s predstavnicima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije.

21:00 - Današnji način i ponašanje MOST-a pokazuje koliko smo homogeni i sve insinuacije i spinovi koji dolaze iz drugih "tabora" nemaju smisla, izjavio je u srijedu navečer Božo Petrov nakon sastanka Nacionalnog vijeća MOST-a, odgovarajući na novinarsko pitanje je li između njega i Drage Prgometa došlo do razlaza.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Nikola Grmoja PARLAMENTARNI IZBORI Grmoja podnio prijavu DORH-u zbog malverzacija u Fortenovi

Sjednica Nacionalnog vijeća sazvana je, prema izjavama članova MOST-a, kako bi bili upoznati s tijekom započetih razgovora sa SDP-om i HDZ-om, kojima je Most predložio osnivanje zajedničke Vlade.

EKSKLUZIVNO Drago Prgomet se tajno sastao sa Zoranom Milanovićem

Novinarima je potvrđeno kako na sastanku nije bilo Drage Prgometa, a na pitanje zašto nije došao, članovi stranke odgovarali su kako Prgomet ima drugih obaveza.

Istodobno s početkom sastanka Nacionalnog vijeća novinskim je redakcijama u 18 sati stigla i obavijest u kojemu se navodi kako odlukom Bože Petrova, komuniciranje MOST-a s javnošću preuzima PR agencija, uz napomenu kako Drago Prgomet do daljnjega neće davati izjave.

Budući saborski zastupnik MOST-a Robert Podolnjak novinarima je nakon sastanka ponovio kako u MOST-u nema podjela, a na pitanje zašto Prgomet više ne može javno istupati, odgovorio je kako je u strankama normalno da se za to ovlasti jedna osoba.

MOST JE RAZJEDINJEN? Milanović započeo i individualne sastanke, počeo s Prgometom

'Mi smo nastali u vrlo kratkom vremenu, demokratično smo društvo s nizom vrlo jakih individualaca... i možda je bilo određenih istupa u javnosti koji nisu bili do kraja usklađeni, ali nikakvih podjela među nama nema. Mi smo zajedno i namjeravamo ostati zajedno', zaključio je.

19:50 - 'Današnje ponašanje pokazuje koliko smo homogeni. Sve ostalo su spinovi i insinuacije koje dolaze iz drugih tabora i nemaju smisla', izjavio je Božo Petrov na kraju sastanka koji je počeo u 18 sati. Na upit o tome zašto na sastanku nije bio i Drago Prgomet, članovi stranke su odgovarali kako su za to razlog druge obveze.

18:00 - MOST je u 18 sati počeo novu sjednicu Nacionalnog vijeća nakon što je dvjema velikim koalicijama predložio osnivanje jedinstvene vlade sastavljene od Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste te Mosta.

Drago Prgomet nije prisutan na toj novoj sjednici, a tijekom popodneva je iz stranke medijima upućen dopis kako Prgomet do daljnjega neće davati izjave.

16:30 - O odlukama koje su danas donijeli predstavnici MOST-a izvijestili su na konferenciji za medije. Evo što je poručio Božo Petrov:

'MOST je danas otvorio razgovore i s HDZ-om i s SDP-om, iz razloga što smatramo da Hrvatska u ovom trenutku treba jedinstvo. Mi smo na vrlo jednostavan način uspjeli prevladati bilo kakve podjele, iako smo po tom pitanju bili heterogeni to smo znali staviti sa strane jer je prioritet gospodarska situacija. Na takav način smo istupili i prema HDZ-u i SDP-u. Ono što mi očekujemo i od jednih i od drugih je da taj dio razumiju i da taj dio prihvate i da se u Hrvatskoj pokuša napraviti jedinstvena vlada i Domoljubne koalicije i Hrvatske raste i MOST-a s treće strane. To je jedini uvjet, jedini uvjet uz koji je moguć sav onaj reformski paket mjera koje mi želimo napraviti.

Donosimo 10 reformi na kojima inzistira MOST

MOST obavio sastanke s obje koalicije

Ako želite napraviti  reforme u javnoj upravi vi trebate imati dvotrećinsku većinu jer to zahtijeva ustavne promjene. Sve drugo bi bila prevara birača s naše strane. Imamo birače koji su možda svjetonazorski lijevo, desno, ali niti jedni niti drugi nisu nam dali glas zahvaljujući našim svjetonazorima nego onom što smo mi predstavljali - ideju da Hrvatska može ići naprijed i da je izuzetno potrebno jedinstvo. To tražimo sada i od HDZ-a i SDP-a. Smatramo da možemo biti moderator takvom jedinstvu, smatramo da oni mogu nakon 25 godina uz jasna pravila igre sjesti za stol, zaustaviti animozitete i teške riječi i posvetiti uz opću dobrobit Hrvatskoj barem iduće dvije godine. To je naš stav i od toga nećemo odustati.

Što je vlada nacionalnog jedinstva?

Također, na tom zajedničkom sastanku definirali smo da će u idućem razdoblju biti proces usuglašavanja reformi, provodit ćemo ga nezavisno i s HDZ-om i sa SDP-om, a nadam se da će kroz to vrijeme doći na kraju inicijativa i s jedne i druge strane koja će potvrditi da je ovo moguće. Nadam se da svi imamo još razboritosti da prihvatimo ovo što je doista nužno za Republiku Hrvatsku.

Treća stvar koju nisam rekao, to je da će nakon prve i druge faze biti definiranje mandatara vlade, dakle mi nećemo odustati od reformi, znamo s čim smo krenuli i gdje nam je cilj. Od tog dijela nećemo odustati. Danas smo iznijeli glavna načela, jer smatramo da je ovo početak razgovora, naši stručni timovi će to usuglasiti, a od naših zahtjeva nećemo odustati. To će biti prvi uvjet, drugi je da svi zajedno sjednemo za stol, a nakon toga ćemo sigurno definirati tog mandatara vlade i s naše strane će također ići prijedlog mandatara vlade.

O mandatarima ćemo razgovarati kad se prve dvije faze zadovolje. Što se tiče toga kako su na to reagirali Milanović i Karamarko zamolio bih vas, budući da je to konkretno politički, da to pitate njih', rekao je Petrov.

Božo Petrov o pritiscima iz HDZ-a i SDP-a: 'To bi im bilo kontraproduktivno'

Na pitanje što ako ih odbiju odgovorio je kako vjeruje da će biti dovoljno političke mudrosti i svjesnosti situacijom da se to neće dogoditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene