Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik.hr prvi donosi

MOST obavio sastanke s obje koalicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi MOST-a u srijedu su razgovarali međusobno, a onda i s predstavnicima koalicije Hrvatska raste.

Najnovije vijesti o postizbornim pregovorima pratite i u Vijestima Nove TV u 17 sati i Dnevniku u 19.15 sati!

Pročitajte i ovo Peđa Grbin O HDZ-u i DP-u Grbin: "Nema boljeg ljepila od novca" Slika nije dostupna Javna objava LOVRINOVIĆ OBJAVIO FOTOGRAFIJU I PORUČIO 'Danas bi trebalo biti jasno'

16:30 - Nakon sastanka s HDZ-om, MOST je održao konferenciju za novinare na kojoj je objavio kako želi vladu nacionalnog jedinstva. Opširnije pročitajte na ovom linku.

15:14 - Oko 15 sati sati počeo je sastanka MOST-a i HDZ-a u jednom zagrebačkom hotelu. Od HDZ-ovaca je viđen šef HDZ-a Tomislav Karamarko, a predstavnici MOST-a su Prgomet, Petrov i Lovrinović.

15:07 -  Oko 15 sati završio je sastanak predstavnika MOST-a i koalicije Hrvatska raste. Članovi MOST-a nakon sastanka nisu davali izjave za medije i otišli su taksijem na nepoznatu lokaciju.

14:02 - 'Iz dva izvora mi je potvrđeno da se odvija sastanak između kolalcije Hrvatska raste i predstavnika MOST-a. Treba podsjetiti da je Hrvatska raste u izbornoj noći prva MOST-u ponudila partnerstvo i uputila poziv, a treba vidjeti hoće li se dogovoriti', izvijestio je ispred zagrebačkog hotela Westin Reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić.

MOST će svoje zahtjeve i sve što je dogovoreno iznijeti na konferenciji za medije u 16.30 sati.

13:57 Neslužbeno, u tijeku je sastanak MOST-a i SDP-a. Na sastanku u zagrebačkom hotelu Westin sudjeluju Zoran Milanović, Branko Grčić, Vesna Pusić i Boris Miletić. MOST-ovi predstavnici su Petrov, Prgomet i Lovrinović.

13.50 - Tomislav Karamarko napustio je sastanak HDZ-ovaca kojeg nije želio komentirati, no u prolazu je kazao novinarima: 'Ja sad idem doma.'

13.42 - Vodstvo HDZ-a okupilo se na sjednici Predsjedništva na kojoj su dogovorili posljednje detalje prije pregovora s MOST-om. Očekuju da će razgovarati već danas ili sutra. No, što su im sve spremni ponuditi novinarima nisu otkrili. Na čelu HDZ-ovog pregovaračkog tima bit će šef stranke Tomislav Karamarko, kazao je novinarima nakon sjednice Gordan Jandroković. 'Ono što mi unosimo na pregovore jest i naš ekonomski program kojeg smo napravili s IFO institutom...Želimo kroz promjene i reforme formirati zajedničku vladu. Ne mogu vam govoriti o drugim pojedinostima', kazao Jandroković.

13.26 - Oko 13.20 sati Prgomet, Petrov i Lovrinović izašli su iz središnjice MOST-a. Prgomet je rekao da je prošlo dobro, ali nije htio reći gdje idu. Otišli su taksijem. Sanela Dropulić rekla je da idu na ručak.

Na pitanje hoće li se sastajati s HDZ-om i SDP-om izbjegavali su odgovor.

MOST je najavio konferenciju za medije u 16.30 sati.

12.25 -  Iz IDS-a su se nakon sastanka sa Zoranom Milanovićem oglasili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

'IDS neće odustati od decentralizacije ni pod koju cijenu. Decentralizacija je okosnica našeg programa i drago mi je da smo uspjeli tu temu zasluženo nametnuti kao pitanje broj jedan u cijeloj zemlji! Koalicija IDS-PGS-RI drži do svoje vjerodostojni i neće izdati povjerenje svojih građana“, komentar je predsjednika IDS-a Borisa Miletića nakon današnjeg sastanka s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem o mogućoj postizbornoj suradnji.

Predsjednik IDS-a naglasio je da podrška koalicije IDS-PGS-RI lijevo-liberalnoj opciji predvođenom SDP-u nije bezuvjetna.

'Da smo htjeli bezuvjetno podržati Vladu, bez ikakve garancije da će se građanima isporučiti ono što im je bilo obećano, poput decentralizacije zemlje, ne bismo se odlučili za samostalni izlazak na izbore zajedno s PGS-om i Listom za Rijeku', kazao je Miletić.

Dodao je da je koalicija IDS-PGS-RI dobila povjerenje velikog broja građana, a postala je čak četvrta politička opcija u Hrvatskoj iako se kandidirala samo u jednoj izbornoj jedinici. Naglasio je da je 'nama vjerodostojnost i dosljednost u borbi za interese naših regija svetinja te da građani dobro znaju što mogu očekivati od nas'.

Zaključio je da su 'uvjeti koje smo postavili na početku jasni i da vrijede dan danas'

'Ovo je tek početak razgovora i prvi u nizu sastanaka. Razgovor je bio pozitivan i konstruktivan. O dogovoru možemo govoriti tek kad se usuglasimo oko naših uvjeta, konkretnih rokova i kad dobijemo čvrstu i uvjerljivu garanciju da će se dogovor ispoštovati. Nulta točka za bilo kakve kakve razgovore je Istra kao samostalna regija, a svi naši ostali uvjeti vezani su uz decentralizaciju i ključne projekte u Istri', zaključuje Miletić nakon današnjeg sastanka u Zagrebu.'
 

12:08 - Iako je početak sastanka zastupnika MOST-a najavljen za 11 sati, Drago Prgomet, Božo Petrov i Ivan Lovrinović tek su sad došli na sastanak.

Prgomet je novinarima prokomentirao sastanak koji su on, Petrov i Lovrinović imali uoči sastanka u središnjici. Rekao je da nema ništa ljepše nego popiti kavu u dobrom društvu na suncu u 11 sati.

Zamoljen da prokomentira ranije tvrdnje da kasne zbog drugih obaveza, rekao je da su sve stigli obaviti. O ostalim odlukama nije htio govoriti nego je, kao i Petrov, rekao da će sve biti poznato nakon sastanka.

11:28 - Na sastanku u Vladi sa Zoranom Milanovićem bio je Boris Miletić (IDS). Nakon sastanka Miletić je rekao da je riječ o prvom u nizu razgovora i da je jako zadovoljan. Dodao je i da će sudjelovati u pregovorima s MOST-om, a dobrim smatra što u MOST-u ističu decentralizaciju.

11:20 - Kovačić (MOST) je rekao da se ne žele prodati, nego žele provesti reforme. Poručio je i da je MOST tvrđi nego se misli.

11.17 - Juro Martinović rekao je da će danas biti donesena odluka i da će danas odlučiti što neće. Na pitanje idu li danas na sastanak s HDZ-om i SDP-om odgovorio je 'da'.

Miro Bulj protupitanjem je odgovorio na pitanje Karamarko ili Milanović. 'Ta dvojica koja su Hrvatsku doveli do propasti?, poručio je.

Božo Petrov još nije stigao.

11.12 - U 11 sati počela je i sjednica Predsjedništva HDZ-a nakon koje bi se trebalo više znati o tome kako će pristupiti pregovorima s MOST-om. Uoči sjednice član Predsjedništva Božidar Kalmeta je rekao: 

'MOST nema nikakvog razloga pregovarati sa SDP-om jer želi reforme, i mi želimo reforme. A SDP je u protekle četiri godine pokazao da nije za reforme, da nije za ništa.' 

10:52 - Na sastanak su došli i Ivica Mišić i Nikola Grmoja koji je rekao da će danas biti konkretna odluka.

10:44 - Na sastanak su stigli i Robert Podolnjak i Stipe Petrina. Novinari su ga pitali jesu li jednistveni, na što je Pterina odgovorio 'jedinstveni smo za sad'.

10:41 - Sanela Dropulić, kontakt za medije MOST-a, rekla je da prije sastanka neće biti službenih izjava i da će sve biti jasnije iza. Napomenula je i da će Drago Prgomet kasniti na sastanak zbog obaveza u bolnici, a ne želi da zbog toga nastanu bilo kakve špekulacije.

10:27 - Uoči sastanka MOST-a Tomislav Panenić rekao je da danas odluke neće biti donesene. Rekao je i da 'znamo kako premijer ne mogu biti dvije osobe za koje su glasači rekli da su najomraženije. Na novinarsko pitanje hoće li oni dati budućeg premijera rekao je da njima to nije važno i poručio da nema raskola.

SAMO ĆE JEDAN IMATI RAZLOGA ZA ZDRAVICU Ljestvica za pregovore visoko je podignuta

Srijeda dan za sastanke

Oko 11 sati počinje sastanak u zagrebačkoj središnjici MOST-a na kojem će vjerojatno dogovoriti tim pregovarača koji će ovih dana pregovarati s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste.

Podsjetimo, MOST je na nedjeljnim izborima osvojio 19 mandata i o njima ovisi tko će dobiti priliku sastaviti novu vladu. Već u izbornoj noći počelo je udvaranje dva velika bloka trećoj političkoj snazi, a iako je Tomislav Karamarko u noći na ponedjeljak slavio uz tortu i šampanjac pravi razlog za slavlje imat će tek ako on bude taj koji će postići dogovor s Božom Petrovom.

U 11 sati sastaje se i Predsjedništvo HDZ-a, a srijedu su za razgovore odabrali i u SDP-u čiji će predstavnici u središnjici stranke razgovarati s IDS-om.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene