Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PARLAMENTARNI IZBORI

ANALIZA VELIKOG ISTRAŽIVANJA 'Nije baš sve po starom, opozicija dobiva po mandat više'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Tihomir Cipek komentirao je anketu provedenu u trećoj i devetoj izbornoj jedinici povodom parlamenatranih izbora 2015.

Istraživanje je, za NOVU TV povodom parlamentarnih izbora 2015., provela agencija IPSOS od 22. 10. – 1. 11.2015. Istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku građana za svaku izbornu jedinicu. Ispitanici su glasačke preferencije iskazivali putem metode tajnog izjašnjavanja. Uzorak u 3. izbornoj jedinici bio je 408 ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,8 posto. Uzorak u 9. izbornoj jedinici je 442 ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,7 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Javna objava LOVRINOVIĆ OBJAVIO FOTOGRAFIJU I PORUČIO 'Danas bi trebalo biti jasno' Slika nije dostupna preokret! KARAMARKO OTIŠAO SA SASTANKA 'Ja ovaj dokument ne mogu potpisati'

Za Dnevnik Nove TV, profesor Tihomir Cipek komentirao je anketu

Prema procjenama za treću izbornu jedinicu, ljevica dobiva, ali tu još može biti svašta, točnije gotovo 5 zastupničkih mandata može prijeći iz tabora u tabor.

Pokazalo se da je u trećoj izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadnu Hrvatsku, utvrda SDP-a, ali da postoji dobar dio birača koji oklijeva. Mislim da su to birači za koje je gotovo nepredvidivo znati kome će oni na kraju dati glas. Imate četiri, pet stranaka koje su na rubu izbornog praga i to može biti četiri, pet mandata za te stranke, te može biti četiri, pet mandata ili za SDP ili za koaliciju koju vodi HDZ. Što će ljudi reći kad se suoče s biračkim kutijama - hoće li reći hoćemo li na sigurno ili ćemo eksperimentirati - to je veliko pitanje i mislim da će upravo ti glasovi, na kraju odlučiti pobjednika.

VELIKO ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV Nakon III. i IX. izborne jedinice, ne može biti neizvjesnije

Ako te opcije, koje se bore za mandat, osvoje nešto na nacionalnoj razini, komu bi se priklonili?

One su vrlo različite. S jedne strane imate antisistemsku stranku, to je Živi zid, jedna izrazito protestna stranka. S druge strane imate Most koji su tu na rubu izbornog praga, s treće strane gospodina Čačića i Reformiste, imate gospodina Bandića. Dakle, vrlo su različite njihove političke preference, kao što su i političke preference njihovih birača. Dakle, oni mogu i SDP-u i HDZ-u. Može se dogoditi da se unutar pojedinih stranaka, recimo unutar Mosta, dio njihovih zastupnika prikloni HDZ-u, a dio se prikloni SDP-u. To isto ne bi bilo iznenađenje. Treba vidjeti kako će se ti glasovi na kraju strukturirati.

Što se Radimira Čačića tiče je li ovo obeshrabrujuće za njega ili?

Mislim da su te najave da će ta stranka Reformisti dobiti velik broj glasova bile previše optimistične. Mislim da mogu biti zadovoljni ako prođu s jednim mandatom, ako doslovce gospodin Radimir Čačić sam uđe u parlament. Protestni glasovi - to je nekako novo. Nekad ste imali tu treću snagu koja kao prikuplja te protestne glasove, a sada imate dvije – Živi zid i Most, prema ovim anketama. Kako će to završiti, opet treba vidjeti.

U devetoj izbornoj jedinici sve je po starom. Ona je i dalje HDZ-ova utvrda?

Pa nije baš sve po starom, ona je naravno i dalje HDZ-ova utvrda, ali ima mandat više, a to je zanimljivo i u SDP-ovoj utvrdi u trećoj izbornoj jedinici. Dakle, ako ovaj trend ostaje trend, to znači da u svakom području koalicija koja je sada u opoziciji, dobije jedan mandat više, to je 10 izbornih jedinica, to će biti dosta mandata više. Trebalo bi vidjeti kud će neodlučni birači. Dakle, trend je ipak da opozicija dobije po jedan mandat više.

PARLAMENTARNI IZBORI 2015 HDZ i SDP nastavljaju s oprečnim podacima o kretanju zaposlenosti i nezaposlenosti

Dalmacija je HDZ-u itekako važna kako bi prikupio što više mandata, hoće li to uspjeti i ove godine?

Vidjet ćemo, Dalmacija je podijeljena na dvije izborne jedinice, devetu i desetu. U desetoj se pojavila nova konkurencija HDZ-u, to je Most i tu će biti također određeni gubitak glasova, pretpostavljam za HDZ, a borba će biti neizvjesna do samog kraja. A onda ćemo vidjeti kome će pripasti glasovi neodlučnih birača, hoće li se odlučiti da idu lijevo ili desno i kome će se na koncu ti glasovi pribrojiti, ako te stranke ne pređu izborni prag. Dakle, nije važno gledati samo postotak koliko će koja stranka dobiti, nije važno gledati samo mandate koji će sada biti podijeljeni u prvom 'krugu', nego treba vidjeti koliko će koja stranka dobiti izbornih jedinica, zato će ove ankete biti vrlo zanimljive. Jer one koje dobiju više jedinica, one će imati sigurnu prednost jer će im se početi pribrajati glasovi od ovih koji nisu uspjeli prijeći izborni prag.

Što vladajući koalicija može očekivati u Dalmaciji po vašem mišljenju?

Mislim da su pogriješili jer nisu postavili gospodina Lalovca, najpoznatijeg ministra, jednog od najbolje ocjenjenih članova Vlade u 10. Izbornoj jedinici.

Tako se predviđalo na početku?

Nije mi do kraja jasno. To je čovjek koji je navijač Torcide i samim time dobivate koji postotak glasova više u tim krajevima i čini mi se da tu vladajuću koaliciju, zapravo dva člana Vlade, ili istaknuta svoja člana, predsjednika Sabora Josipa Leke i gospodina Lalovca, nije dovoljno dobro u toj kampanji promovirala. To mi se čini da bi onda moglo biti koji glas manje.

Kakve su u Dalmacije šanse trećih opcija?

Deveta izborna jedinica obuhvaća i Liku, od tuda tako dobri rezultati Domoljubne koalicije. U 10. Izbornoj jedinici ste imali različitih opcija. Dakle, znalo se dogoditi da pobjedi SDP. Dakle, nije točno da je uvijek pobjeđivao HDZ u 10. izbornoj jedinici, čije rezultate sada nemamo. Tu će biti zanimljiva priča, hoće li ta treća opcija, Most koji se tu i tamo nudi kao najizglednija opcija uspjeti. Što će biti s Živim zidom? To su nekakve dvije stranke koje mogu preći izborni prag u tim izbornim jedinicama, 9. i 10. Što će se na kraju dogoditi, to je jako jako teško predviđati. Tu se radi o duboko podijeljenom biračkom tijelu, gdje zapravo svaki glas – stotinjak glasova može odnijeti pobjedu jednima ili pobjedu drugima, tako da nas čekaju vrlo neizvjesni i zanimljivi izbori.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene