Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

KADA BI OSVOJILI VLAST Što bi hrvatski političari prvo napravili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama su sedmi izbori za zastupnike u Hrvatski sabor stoga smo odlučili provjeriti koje promjene i rješenja kandidati na parlamentarnim izborima, koji će se održati 8. studenog, ističu kao najznačajnije.

Sedam stranaka i velikih koalicija među kojima su SDP i koalicija Hrvatska raste, MOST, ORaH, Narodna stranka Reformisti, Naprijed Hrvatska-Progresivni savez, Živi zid i Bandić Milan 365, pitali smo što bi prvo napravili kada bi došli na vlast. Upit je upućen i oporbenom HDZ-u, no na isti nisu odgovorili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko OBJASNIO IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje' Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

Pitanje koje je glasilo: Koji bi bio vaš prvi korak kada biste dobili vlast? A evo i pristiglih odgovora:

Narodna stranka Reformisti

Depolitizacija i uvođenje kriterija mjerljivosti rezultata, te obaveznog gubitka radnog mjesta za najneuspješnije u javnoj upravi, pravosuđu i javnim državnim tvrtkama. U javnim državnim tvrtkama primjenujući austijski model zakonom isključiti mogućnost utjecaja politike. Osim u definiranju strateških ciljeva.

Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez

Na prvom zasijedanju Sabora stranka Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez tražila bi usvajanje hodograma potrebnih reformi, s jasnim rokovima i zaduženjima, prvenstveno za Vladu, ali i za druga državna tijela.

Kako stranke namjeravaju privući investitore?

Živi zid

Promjena rukovodećeg kadra u HNB-u i DORH-u koji su glavni generator krize, dužničkog ropstva, korupcije i selektivnog provođenja zakona.

MOST

Predložiti Saboru donošenje posebnog zakona o profesionalnom menadžmentu u javnim poduzećima, te promjenu Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakona o financiranju političkih stranaka i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Sedam stranaka i velikih koalicija među kojima su SDP i koalicija Hrvatska raste, MOST, ORaH, Narodna stranka Reformisti, Naprijed Hrvatska-Progresivni savez, Živi zid i Bandić Milan 365, pitali smo što bi prvo napravili kada bi došli na vlast. Upit je upućen i oporbenom HDZ-u, no na isti nisu odgovorili. Navedene promjene sadržavat će uvođenje nestranačkog profesionalnog menadžmenta u javna poduzeća, smanjenje plaća saborskih zastupnika, smanjenje financijskih davanja strankama od strane države, smanjenje broja saborskih zastupnika u idućem sazivu. Nakon ovih mjera koje zahvaćaju državnu i javnu upravu u manjem obujmu krenut ce se na druge konkretne mjere vezane za reformu lokalne uprave, pravosuđa, porezno rasterećenje,provođenje fiskalne odgovornosti i debirokratizaciju u svim segmentima javnog sektora.

PROVJERILI SMO Kako stranke namjeravaju smanjiti nezaposlenost?

SDP - Hrvatska raste

Bit ćemo ti koji jamče građanima provođenje konverzije CHF „tzv. švicarca“ i zalagat ćemo se za smanjenje kamata na kredite u skladu s uvjetima koji postoje i u zemljama EU. Odmah ćemo nastaviti ostvarivati sve projekte koje smo započeli u ovom mandatu, a koji su realni, koji su već doprinijeli rastu Hrvatske i koji će osigurati nastavak stabilnog rasta. Nastavit ćemo i sa infrastrukturnom izgradnjom novog terminala Zračne luke Zagreb, dogradnjom i modernizacijom Zračne luke Dubrovnik, gradnjom mosta Kopno-Otok Čiovo, poticanjem izvoza kroz HBOR, te investicijama u turizam. Započet ćemo i nove investicije ostvarive, jer smo za njih osigurali novac iz EU, za gradnju Pelješkog mosta i za modernizaciju željeznice.

Milan Bandić 365

Nema jednog prvog koraka, nego se radi o nizu prvih koraka. Inicirat ćemo promjenu zakona o središnjoj banci, inicirati izradu strategijske vizije razvoja Hrvatske kao 'zelene zemlje' , bez fosilnih goriva, u sljedećih 50 godina (ako to Danska može do 2050., mi možemo i moramo za 50 godina, do 2065.!). Zatim ćemo inicirati konvertiranje svih valutnih kredita u kunske i odstraniti (postepeno) valutnu klauzulu, sklopit ćemo veliki sporazum s bankama o politici upotrebe novca u novom investicijskom valu koji pokrećemo, bitno ćemo olakšati život svim blokiranima, inicirat ćemo novu politiku pomoći seljacima itd, itd. Nema ni kraja ni početka reformama koje će biti sveobuhvatne i korjenite, ponegdje i teške, ali koje će jasno biti orijentirane na stvaranje Nove Hrvatske kao zemlje obilja i zadovoljnih ljudi.

Kako stranke namjeravaju privući investitore?

ORaH

Smatramo da bez reforme teritorijalnog ustroja Hrvatske, reforme javne uprave i reforme pravosuđa Hrvatska neće imati nikakvu šansu za gospodarski i ukupni društveni razvoj jer se provedbom ove tri reforme stvaraju nužni instrumenti za provedbu bilo koje druge reforme.

'Gdje sam 2015.' hit među biračima – gotovo 45 tisuća u tri dana koristilo aplikaciju

Za razliku od većine političkih subjekata u Hrvatskoj u ORaH-u se zalažemo za tzv. kvalitativnu, a ne kvantitativnu reformu javne uprave. Reforma pravosuđa se oslanja ili isprepliće s reformom javne uprave te su koraci slični. Tijekom mandata ove Vlade učinjeni su neki pozitivni koraci usmjereni prema reformi pravosuđa, ali su ti koraci premali i prespori. Rak rana hrvatskog pravosuđa i danas je sporost, neučinkovitost te nejednaka pravna praksa sudovanja što direktno ukazuje i na postojanje raširene korupcije u pravosuđu. Ključan element reforme jest uvođenje potpuno jasnih i transparentnih kriterija valorizacije rada sudaca te norme predmeta koje trebaju riješiti u mjesečnom razdoblju.

Zalažemo se za provedbu reforme teritorijalnog ustroja po tzv. danskom modelu. Smatramo da treba ukinuti županije i formirati četiri regije. Nužno je značajno smanjiti broj općina i gradova na između 100 i 150 i to na temelju financijskih kapaciteta pojedine jedinice lokalne samouprave.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene