Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne mire se s očajem

Vukovarska obitelj strepi za krov nad glavom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pratili smo dramatične trenutke života jedne obitelji kroz njihov video dnevnik.

Obitelji Markanović iz Vukovara preostalo je još pet dana da pronađe rješenje, kako sačuvati krov nad glavom? Njihova će kuća tada, zbog neplaćenog kredita, otići na bubanj, a sve je trebalo biti sasvim drukčije. Marinko je radio, Đurđica je radila, bili su zdravi, ali kad se sve to promijenilo, došli su pred zid. Njihovu sudbinu dijeli još gotovo 400 obitelji, jer upravo toliko kuća i stanova u Hrvatskoj čeka dražbu. Nekoliko dana ostalo je do trenutka zbog kojeg Đurđica i Marinko ne spavaju, ne jedu i praktički ne žive. Zbog neplaćenog kredita, mogli bi izgubiti svoj dom.

'Nikad nisam mislila da ćemo doći u tu situaciju, to je jedna jako ružna situacija, jako je teško nešto od nekoga tražiti, puno bi bilo lakše kad bi mi nekome mogli pomoći', rekla je za Provjereno Đurđica Markanović. Trenutak je to kojeg se boje svi koji su imali hrabrosti i želju krenuti u svoj posao, ulagati u svoju budućnost, ne računajući na ono najgore, bolest. Obitelj Markanović je sve zamišljala potpuno drugačije. 'Nakon prognanstva i nakon toga bili smo presretni, nalazili smo se u svojoj kući, borili smo se za svakakvu sitnicu da bi je uljepšali, uredili naše dvorište, onoliko koliko su bile naše mogućnosti', prisjeća se Đurđica, a njezin suprug Marinko dodaje kako su se u Vukovar vratili 1998. godine.

Sve je počelo sa zdravstvenim problemima

Nakon povratka, posao su jedva našli, ali su ubrzo otpušteni kao tehnološki višak. Marinko nije više mogao čekati radno mjesto, pa ga je sam stvorio. Stavio je kuću pod hipoteku, i kupio kamion. 'Kad sam počeo raditi taj posao, jednostavno dok sam mogao fizički i dok je bilo toga posla, ja sam uredno otplaćivao te rate 3700 kuna', priča on. Posla je bilo sve manje, dugova sve više. Marinko se zaposlio kod drugog prijevoznika, ali se i razbolio. U pet godina imao je tri operacije kralježnice i operaciju kuka. 'Da nisam imao zdravstvenih problema, zasigurno ovo se ne bi ni dogodilo, ova hipoteka kuće bila bi vjerojatno otplaćivana, da li redovito ili neredovno, ali ne bi sigurno se našao u situaciji u kojoj jesam', smatra Marinko.

Do utorka mora uplatiti dio duga da bi odgodio aukciju. Minimalni iznos prve rate i rok uplate pokušava doznati. Za četiri dana trebao bi stići detaljan plan otplate. Još i ranije, bližnji su se počeli organizirati. 'Pomažu mi prijatelji, kolege, familija, kumovi, radne kolege s posla', kaže Marinko. Dvojica Marinka poznaju se 13 godina, od vremena prognaništva. Među prijateljima je skupio koliko se skupiti dalo, i donio Markanovićima. 'Čovjek niti alkoholičar, niti je mimo zakona nešto, borio se pošteno, međutim zdravlje ga je izdalo i ne može više prehranjivati svoju obitelj, sad je upao u taj problem u koji je upao da čeka deložaciju, maltene izaći će pod šator nekakav, mislim da to nije zaslužio', smatra Marinko Posavčić, prijatelj obitelji.

Ne mire se sa situacijom

Uz novac, Marinko je donio i riječi ohrabrenja. Naime, Đurđičino lice nije umorno samo zbog aukcije kuće, a prije tri tjedna opet je izgubila posao. 'Radila sam u gradu Vukovaru, program u kući starijih osoba. Radila sam četiri godine i osam mjeseci, međutim istekao je ugovor o radu, i gradonačelnik je raspisao natječaj novi da bi za određeno vrijeme saznali kako ne ostajem na poslu', objasnila je Đurđica. Kako kaže, protuzakonito, ali sada nema snage i s tim se boriti. Najvažnije je odgoditi dražbu i uplatiti barem dio duga. 'Ponižavajuće mi je da mi kolege i prijatelji skupljaju po 100, 200 kuna da bi spasio krov nad glavom', svjestan je Marinko.

'Sa takvom situacijom se nismo pomirili da bi tražili od drugih ljudi pomoć... ali jednostavno čovjek kad sagleda da nema drugog izlaza, prisiljen je biti takva osoba da se ponizi i da potraži pomoć od drugih ljudi', smatra on. Sada je i odlazak prvim susjedima teži nego ikad prije. Baka Matija poznaje ih od prije rata, sjeća se dana kad su tek počeli graditi kuću. I ona, i njezin muž odvojili su koliko su mogli. 'Kako mi nije žao, nisam ni spavati mogla kad mi je rekla da će kuća na dražbu', kaže Matija Šimić, susjeda Markanovićevih.

'Proklinjem dan kad sam se vratio u Vukovar'

Đurđica i Marinko imaju dva sina. Jedan je maloljetan, i nije htio biti dio ove priče. 'Kad padnem u težak trenutak, uvijek se sjetim djece. Moram biti iskrena jer oni su mi jedna snaga jer mislim da još uvijek se moram boriti da ih još uvijek treba pomagati', priznaje Đurđica. Kad smo ih opet opet posjetili nakon nekoliko dana, Đurđica nije više imala snage razgovarati. Marinko je, kaže, na tabletama za smirenje, jer drugačije ne bi mogao. 'Proklinjem dan kad sam se vratio u Vukovar. Ozbiljno. To je teško reći, ali u suštini je tako', ističe Marinko. Cijeli problem Marinko vidi u obnovi kuće. Obitelj ju je obnovila, ali nije dobila povrat novca, kao ni status prognanika. Problem je, kažu, što se nisu prije bijega iz Vukovara prijavili na toj adresi. Podigli su tužbu na Upravnom sudu, ali još nema presude.

'Sve moguće institucije smo obišli, pozivali smo se od ureda predsjednika, od ureda Vlade, od Ministarstva mora i turizma, obnove i razvitka, zapravo sve moguće institucije smo poslali i svi su nekako obećavali, svi su nekako prebacivali jedni na druge, 'bit će to riješeno, nije to u našoj nadležnosti, nije to pod našom ingerencijom, vidjet ćemo tamo, možda će to oni riješiti' i tako dalje. To se vrtjelo u jedan začarani krug', pojasnio je očajni Marinko. Marinku je sad žao što nije otišao u invalidsku mirovinu kad mu je komisija to predložila. I što nije odmah nakon povratka tražio status branitelja, koji mu je prije dvije godine odbijen.

Problemi s kralježnicom počeli su prije šest godina. Zato je na bolovanju do iduće komisije, ali ona je još daleko, a aukcija nije. Minimalni iznos koji bi odgodio aukciju i zadnji datum uplate treba stići poštom. Opet im ostaje samo čekati. Aukcija je za 5 dana. Kad smo ih prvi put posjetili, Đurđica nam je rekla svoje tri želje: da joj obitelj bude zdrava, da radi i da ne izgubi dom. Ako ne skupe novac, plana B nemaju. Ostaje im samo vjerovati da je čovjek najjači kad mu je najteže i da će njihova kuća doista ostati njihov dom.

Ako želite pomoći ovoj obitelji donosimo vam podatke pomoću kojih to možete učioniti:

PBZ 2340009-3207798324

Marinko Markanović

Kraljice Jelene 18

32000 Vukovar

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene