Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deflacija

Padaju cijene: Ekonomisti zabrinuti, potrošači sretni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove godine u Hrvatskoj bi mogle padati cijene, posebice hrane.

Američka financijska novinska agencija Bloomberg, i ove godine za Hrvatsku prognozira - deflaciju. Potrošačima zvuči dobro, nacionalnoj ekonomiji - i ne baš.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Trgovine: Ilustracija - 5 VLADIN ULTIMATUM Trgovcima ubrzo istječe rok za smanjenje cijena: Dnevnik Nove TV u posjedu dopisa koji je Ministarstvo poslalo upravama trgovačkih lanaca

Pad cijena kupcima uvijek zvuči sjajno. A u Hrvatskoj su u 2014. padale cijene mlijeku, siru, jajima, voću, povrću, odjeći i obući, a rasle su cijene usluga, energiji i automobilima. No potrošači i dalje ne osjete pad cijena.

Dugoročan pad cijena - deflacija za gospodarstvo je itekako loše. 'Vrijednost robe, usluga, imovine pada. Jedina vrijednost koja je sačuvana u tim uvjetima je novac', objasnio je Luka Brkić, ekonomski analitičar.

Pad cijena nije dobar za hrvatsko gospodarstvo

Dugoročan pad cijena dovodi do toga da proizvođači manje zaruđuju, režu svoje troškove, a najčešće su to plaće radnicima. 'Potrošači ne troše, tvrtke ne investiraju, padaju plaće, raste nezaposlenost i to je onda začarani krug', rekao je Brkić.

Prognoze kako će Hrvatsku zahvatiti pad cijena ni građanima neće značiti puno - smatraju iz društva Potrošač.

'Potrošači prelijevaju iz šupljeg u prazno. On dobije tu nešto na voću i povrću, ali s druge strane ima ogromne dugove s kamatama koje su mu se nagomilale od banke, teleopretatera, za plin, grijanje itd. On realno u stvarnosti to ne osjeti', kaže Dijana Kladar, pravna savjetnica društva Potrošač.

Jer veći dio građana u Hrvatskoj sa svojim prihodima tek preživljava, sve ono što nije neophodno postaje luksuz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene