Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ultimatum istječe

DELIKATNA I MUČNA SITUACIJA Što Hrvatska može učiniti za Tomislava?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U rodnom mjestu Tomislava Salopeka prati se svaka minuta. I vjeruje u pozitivni ishod.

Ultimatum koji su otmičari postavili za otetog Hrvata u Egiptu - Tomislava Salopeka - lagano istječe.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Otac Tomislava Salopeka: Molim vas pustite mog sina

U Kairo je s obitelji otetog Hrvata stigla i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić - kako bi pokušala pregovarati s egipatskim vlastima. No, izgledi su mali, jer egipatski režim nikad do sada nije u ovakvim situacijama popustio teroristima.

Profesor Cvrtila: 'Postoji mogućnost da su očekivali da je netko drugi u autu, a ne baš Hrvat'

U rodnom Vrpolju Tomislava Salopeka prati se svaka minuta. I vjeruje u pozitivni ishod.

Predsjednica uz Tomislavovu obitelj: Činimo sve što je u našoj moći

'U suradnji s nadležnim institucijama, ministarstvom imamo informacije druge da bi to trebalo biti pozitivno i da bi se naš Tomislav trebao vratiti u Vrpolje. Mi se svi Vrpoljčani a vjerojatno i građani RH molimo dragom Bogu da ga ponovo vidimo ovdje zajedno s nama u Vrpolju', rekla nam je Ankica Zmaić, načelnica općine Vrpolje.

KOJA JE POZADINA OTMICE TOMISLAVA SALOPEKA?

'Ništa on Bogu nije zgriješio, želim da se vrati, ako treba da pomognemo - možemo financijski i općina Vrpolje', rekao nam je gospodin Luka iz Vrpolja.

U akciju se uključilo i hrvatsko-arapsko društvo prijateljstva koje apelira da se rok produži. 'Danas je poslano jedno pismo, mail, svjetskim medijima da se na jedan širi način, globalni upozori na to i da se kupi vrijeme da se gospodin Salopek vrati kući', rekao nam je Aljoša Babić, predsjednik Hrvatsko arapskog društva prijateljstva.

Vremena za spas nema previše

No, vremena za spas i nema baš previše. A bivši veleposlanik iz Egipta strahuje da su šanse male, s obzirom na ranija iskustva znatno većih zemalja. 'Stvar u prvom redu ovisi o tome kako će se postaviti egipatske vlasti, a za pretpostaviti je da oni neće biti baš skloni popustiti pod ucjenom terorista i uopće razgovarati i pregovarati s teroristima', rekao nam je u telefonskom razgovoru Daniel Bučan, bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu.

Ipak, hrvatska diplomacija čini sve što može, pa je ministrica Pusić otišla u Kairo kako bi direktno pregovarala s egipatskim vlastima.

Otkako je otet Tomislav Salopek, ministarstvo preporuča svim Hrvatima da izbjegavaju putovanje u Egipat, ako im baš nije nužno.

Vojni analitičari: Hrvatskoj ostaje vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre

Pogotovo odlasci na Sinaju i uz libijsku i sudansku granicu. U slučaju turističkog putovanja, treba to činiti preko ovlaštenih agencija.

Ako putujete poslovno, informirajte se o trenutnom sigurnosnom stanju u zemlji.

Hrvatska diplomacija sve radi u tajnosti. Teško je davati nekakve ozbiljne prognoze. Vidjet ćemo rezultate posjeta ministrice Pusić, a valja istaknuti kako je ovo ozbiljna, mučna, delikatna situacija za sve, najviše za obitelj Tomislava Salopeka.

Iz ureda predsjednice su istaknuli da su u kontaktu sa svim relevantnim kontaktima u zemlji i inozemstvu.

Cijela Hrvatska nada se da će se sve ovo uspješno okončati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene