Kako čokolada ide uz sir, s kojim se vinima najbolje sljubljuje, ali i kakva je to torta Istrijana s kojom Istrani osvajaju sladokusce?
Pročitajte i ovo
"Zna se zašto smo tu"
VIDEO Pogledajte kako izgleda vježba pričuvnih vojnika: Dnevnik Nove TV doznao za što će biti osposobljeni
Dugogodišnja tradicija
Smotra boškarina u Kanfanaru: " To je simbol Istre, nekada je bio jedino prijevozno sredstvo i zamjenjivao je traktor"
'Mislim da Istrijani najviše vole maslinovo ulje, vino i slano, ali mi smo tu da ih naučimo nekim novim tradicijama', kaže David Legović, slastičar.
A ta je tradicija čokolada. Čini se da je ova slastica novi adut Istre koji se s lakoćom kombinira uz već postojeće prepoznatljive proizvode. 'Istrijani tradicionalno vole malvaziju i teran, jer je to njihovo, ali uz čokoladu više prevladavaju muškat ili slatki roze', rekla je Sandra Kokolo, vinarka.
Zimi prkose - čokoladom
Praline uvijek oduzimaju dah, ali još više iznenađuju umjetnička djela načinjena od čokolade. Istra ima i tortu istrijanu. Za nepce pravi spektakl. U Brtonigli se čokolada nudi i u kombinaciji sa sirom. 'Sir i čokolada pašu kao i dobra i zlatna ljubav', smatra, Dragica Lukin - predsjednica saveza slastičara Hrvatske.
Vole Istrijani i slatko i pitko. Znaju oni što sve gosti vole. Nadaleko poznata po maslinovu ulju, vinu i tartufima - čini se da je Istra odlučila biti još bliža onima s istančanim ukusom.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook