Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šesta godina krize

Ovo je osobna karta Hrvatske: Što smo sve prenijeli u 2014.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visok javni dug, manjak u proračunu, ali i velik broj nezaposlenih, i građana s blokiranim računima - sve to prenijeli smo i u novu godinu.

Uz zdravlje u Novoj godini, najučestalija čestitka je i puno novca. A to bi i Hrvatskoj, s obzirom na javni dug, bilo najpotrebnije. On, prema zadnjim podacima iznosi 195,4 milijarde kuna. Svaki je građanin tako dužan 45.540 kuna. Odlučimo li ga vratiti u godinu dana, svaki od nas na dan treba izdvojiti 124, 76 kuna.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: ''Nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s troškovima ili rastom cijena inputa''

No, problem bi to bio za građane s blokiranim računima, a takvih je 296.117. Oni su dužni 23,4 milijarde kuna. I taj je dug, važno je napomenuti, u svega mjesec dana narastao za gotovo 2 posto.

Godinu smo završili s 363.411 nezaposlenih osoba. S prvim radnim danom Zavoda za zapošljavanje, i taj će se broj povećati.

Što čeka EU u 2014.?

U Hrvatskoj, za 10 umirovljenika radi 12 radnika. Broj zaposlenih je 1.349.987, a broj umirovljenika 1.127.620. Prosječna je plaća 5.506 kuna, a mirovina 2.225 kuna. To je naravno prosjek, mnogi primaju manje od toga.

BDP je u trećem tromjesečju bio -0,6. Kada će se negativni trendovi mijenjati i broj nezaposlenih padati? Kad bude gospodarskog rasta! A kad će to biti? Vlada previđa već ove godine. I najoptimističnija je u tim prognozama.

Očekuje rast od 1,3 posto. Optimistični su i ostali, ali njihove prognoze počinju s nulom. Hrvatska narodna banka prognozira 0,7, Europska komisija 0,5 posto, a 6 najvećih hrvatskih banaka 0,1 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene