63945
63945
63945
63945
63945

Otvoren most 'Mura' i dionica Goričan - Letenye

  • , 22.10.2008., 18:02
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i mađarski ministar prometa, telekomunikacije i energetike Pal Szabo otvorili su danas dionicu Goričan-Letenye i most 'Mura' na autocesti A4 Zagreb-Goričan-M7 Budimpešta-Letenye.

 
 
 
 

To je prvi put u povijesti da su dvije prijateljske države, Hrvatska i Mađarska, spojene autocestom, a učinak toga povezivanja je nemjerljiv u turističkom, prometno-sigurnosnom i gospodarskom planu, rekao je u prigodi otvorenja mosta i dionice ministar Kalmeta. Dodao je kako je sada autocestom povezana najveća hrvatska luka Rijeka, što je vrlo bitno i za hrvatsko, i za madžarsko gospodarstvo.

Prvi put u povijesti dvije su prijateljske države, Hrvatska i Mađarska, spojene autocestom

Most 'Mura', koji povezuje dvije autoceste, dug je 216 metara, a u njegovu je gradnju uloženo osam milijuna eura, a zajednički su ga financirali, u omjeru 50:50, Hrvatske autoceste i mađarska tvrtka za gospodarenje autocestama Nemzeti infrastruktura Fejlesztö. Radove je izvela zagrebačka tvrtka Hidroelektra-Niskogradnja.

>> Autocesta Rijeka-Zagreb napokon gotova

Most je primjer kako dvije prijateljske zemlje mogu zajednički izvesti velik infrastrukturni projekt, rekao je Kalmeta, a mađarski ministar Pal Szabo je dodao da se izgradnjom mosta ostvario višegodišnji san ljudi ovog kraja.

Osim mosta otvorena je i nova dionica autoceste od Goričana do mosta 'Mura' u duljini od 1,4 kilometra, u koju je uloženo 50 milijuna kuna. Izvođači radova su varaždinska Cesta i Zagorje Tehnobeton, a radove u opremanju izveo je zagrebački Dalekovod.

Današnjim puštanjem u promet te dionice i mosta 'Mura' te otvorenjem punog profila dionice autoceste A6 Rijeka-Zagreb završila je gradnja autoceste Budimpešta-Zagreb-Rijeka na paneuropskom prometnom koridoru V.b u dužini od 496,2 kilometra. Od toga se u Hrvatskoj nalazi 263,7 kilometara autoceste, a u Mađarskoj 232,5 km.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se