Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkup Ine od MOL-a

Vlada ima nekoliko opcija, ali jedna je prilično opasna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Model holdinga, koji bi upravljao dionicama i njih koristio kao založno pravo ili podlogu za izdavanje obveznica, može na kraju biti vrlo opasan jer možemo ugroziti cjelokupan naš energetski sektor", rekao je Tomislav Panenić.

Još se traži najbolji model otkupa dionica Ine od MOL-a. Vlada mora položiti i ispit s arbitražnim postupkom u Washingtonu, gdje se nastavljaju ročišta s iskazima svjedoka, a u tijeku je i osporavanje presude iz Ženeve, koju smo izgubili. Istraživanje Bloomberga pak zaključuje da Vladin plan za Inu zasad - nije dobar.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Kako naći novac za otkup dionica Ine od MOL-a? Različite ideje još su na stolu. "Da cijeli postupak bude i izvodljiv i realan i transparentan, da se oslonimo na one važne i bitne, ključne savjetnike s međunarodnom reputacijom", kazao je premijer Andrej Plenković.

Savjet za Inu će, kaže, analizirati i prijedlog HDZ-ova Domagoja Ivana Miloševića - osnivanje holdinga od HEP-a, Ine, Plinacra i Janafa. Dionice MOL-a otkupile bi se kreditnim zaduživanjem. Most je protiv.

"Taj model holdinga, koji bi upravljao dionicama i njih koristio kao založno pravo ili podlogu za izdavanje obveznica, može na kraju biti vrlo opasan jer možemo ugroziti cjelokupan naš energetski sektor", rekao je Tomislav Panenić.

No, analitičar Damir Novotny tvrdi: osim prodaje dijela HEP-a svi drugi prijedlozi vode povećanju javnog duga. "Povećavanje javnog duga je nemoguće u ovom trenutku, a prodaja udjela Vlade u državnim poduzećima je još jako, jako daleko od realizacije."

Novotny je sudjelovao u istraživanju Bloomberga zajedno s još devet analitičara iz Zagreba i Budimpešte. Zaključuju da će plan s HEP-om vjerojatno propasti, a da će za posao otkupa trebati više od godinu dana.
"Ukoliko me pitate za točan termin otkupa ja vam to i bojim se nitko u Hrvatskoj ne može odgovoriti", kazao je Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Izazov za Vladu su i arbitraže. U ime Vlade za arbitražne postupke brine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a pomaže im i Ministarstvo pravosuđa. Ne otkrivaju tko sve svjedoči na sporu u Washingtonu. Samo kažu - svi aspekti arbitražnih postupaka su tajni.

Na iskaz u Washingtonu sprema se Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva. "Ja ću otići i dati sve što znam i umijem da zaštitim hrvatske interese. To će po mojoj procjeni biti u ljeto valjda, ne znam!"

Njegov nasljednik, koji je preuzeo na sebe i arbitražne sporove, bio je Tomislav Panenić. Zabrinjavaju ga navodi da se neki svjedoci ne odazivaju. "To zapravo pokazuje stanje svijesti u naciji i nedostatak potpore svih dionika u društvu", kazao je Panenić. Krenuo je i proces osporavanja presude u Ženevi koju je Hrvatska izgubila. Ova u Washingtonu očekuje se do kraja godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene