Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlične brojke

Ostojić: Hrvatska rijetka zemlja s padom ilegalne imigracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je 2013. bilo 1500 manje ilegalnih imigranata nego 2012., a pao je i broj tražitelja azila.

Hrvatska je jedna od doista rijetkih zemalja koja je lani imala pad ilegalne imigracije zahvaljujući sposobnosti granične policije i izgradnje sustava Schengena, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

'Pad je za prošlu godinu iznosio 30 posto', a svi drugi imaju porast, rekao je Ostojić na otvaranju regionalnog seminara o ilegalnoj imigraciji u Zagrebu, organiziranog u suradnji s francuskim veleposlanstvom. U Hrvatskoj je lani bilo 1500 manje ilegalnih imigranata nego 2012., a pao je i broj tražitelja azila, rekao je Ostojić.

Knin: Dječak među Sirijskim ilegalcima koje je u teretnom vlaku slučajno otkrio prometnik

Međutim, pad ilegalne imigracije u Hrvatskoj ne rješava problem tzv. balkanske rute, upozorio je. 'Svejedno je ide li balkanska ruta preko Hrvatske ili preko Srbije u Mađarsku jer u tome sudjelujemo zajedno', istaknuo je Ostojić.

Broj nezakonitih useljenika u Europskoj uniji raste zbog kriza na Bliskom istoku i dugogodišnje krize u Afganistanu, objasnio je. Zidovi ili tehnika neće riješiti problem, već rješenja treba naći kroz suradnju emitivnih zemalja i odredišnih, dakle zapadnih država u kojima ilegalni useljenici žele naći bolji život, dodao je Ostojić.

Jačanje regionalne suradnje u suzbijanju mreža koje pripadaju ozbiljnom organiziranom kriminalitetu i čine neku vrstu zloporabe teških životnih situacija, tema je dvodnevnog seminara koji organiziraju ataše za sigurnost i regionalni koordinator za države zapadnog Balkana pri francuskom veleposlanstvu i Uprava za granicu Republike Hrvatske.

Vinkovci: U teretnom vagonu skrivalo se šest ilegalnih imigranata

'Suradnja Francuske i Hrvatske u suzbijanju ilegalne imigracije doista je odlična, sjajna', rekla je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz na otvaranju skupa.

Valja lučiti zakonitu od nezakonite imigracije, istaknula je francuska veleposlanica. Tako francuska vlada pokušava uključiti strance u francusko društvo, kroz socijalne, društvene i druge programe.

'To osigurava da onima koji legalno useljavaju omogućimo harmonične uvjete', no ilegalna imigracija često se odvija kroz mreže organiziranog kriminala koje se bave krijumčarenjem ljudi, opojnih droga, i takve pojave treba suzbijati, rekla je Boccoz.

Izlaganja na seminaru održat će predstavnici iz francuskih, njemačkih i hrvatskih nadležnih uprava kao i predstavnik regionalnog centra MARRI (Migration, Asylum, Refugees Regional Initiative) pred svojim kolegama iz Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore te Srbije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene