Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubili život na ratištu

Organi poginulih američkih vojnika spašavaju i hrvatske živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 2006. godine doniranje organa poginulih američkih vojnika spasilo je oko 140 života u Europi, pa tako i u Hrvatskoj.

Obitelj 36 američkih vojnika koji su poginuli tijekom borbi u Iraku i Afganistanu pristali su darivati srce, bubreg, pluća, jetru, gušteraču, pacijentima u Europi, piše USA Today.

Pročitajte i ovo Donacija PMF-u - 5 Poticanje znanosti Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar Luka Grbeša Hrvatski festival Žudija Rimski vojnici okupili se u Loboru: "Znamo da sljedećih 25 godina ovoga neće biti"

To je rezultat vojnog protokola o ranjenim vojnicima koji su na liječenju u vojnom medicinskom centru u Njemačkoj, odnosno o onima kod kojih je proglašena moždana smrt te su održavani na životu na aparatima kako bi dali svojim obiteljima priliku da se pozdrave s njima.

>> Šokantno: Liječnici vadili organe živim pacijentima

Prilikom toga obitelj se pita žele li da njihovi bližnji sudjeluju u doniraju organa. Zbog ograničenog vremenskog roka valjanosti organa (obično 24 do 36 sati nakon smrti), nema dovoljno vremena da se organi prevezu u SAD, pa se dodjeljuju europskim pacijentima. Većina primatelja su Nijemci, ali organe dobivaju i pacijenti iz Belgije, Austrije, Hrvatske.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene