Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski festival Žudija

Rimski vojnici okupili se u Loboru: "Znamo da sljedećih 25 godina ovoga neće biti"

Aktualno Galerija Održan Hrvatski festival Žudija - 1 Održan Hrvatski festival Žudija - 1 Foto: Luka Stanzl/Pixsell Održan Hrvatski festival Žudija - 2 Održan Hrvatski festival Žudija - 2 Foto: Luka Stanzl/Pixsell Održan Hrvatski festival Žudija - 3 Održan Hrvatski festival Žudija - 3 Foto: Luka Stanzl/Pixsell Održan Hrvatski festival Žudija - 4 Održan Hrvatski festival Žudija - 4 Foto: Luka Stanzl/Pixsell +3 Sara Duvnjak, novinarka Nove TV Galerija 1/8 >>
Drugi put u 23 godine dugoj povijesti u Loboru je održan Hrvatski festival Žudija, mladića koji odjeveni u uniforme rimskih vojnika u svetom trodnevlju čuvaju Kristov grob.

Na Uskrsni ponedjeljak, u Loboru u Krapinsko-zagorskoj županiji održan je 23. Hrvatski festival Žudija, mladića koji odjeveni u uniforme rimskih vojnika u svetom trodnevlju čuvaju Kristov grob, a na festival su stigli Žudiji iz 29 župa.

Festival je u Zagorju održan tek drugi put, a organizirali su ga Općina Lobor i tamošnje Viteško društvo Svetog križa.

Sve je počelo u jutarnjim satima okupljanjem sudionika te sastankom zapovjednika, a nakon mise u crkvi sv. Ane u Loboru uslijedio je mimohod čuvara Kristovog groba ulicama Lobora. Akademski snimatelj Šime Strikoman upriličio je snimanje još jedne milenijske fotografije na brežuljku ispred crkve sv. Ane, a 23. Hrvatski festival Žudija tradicionalno je počeo u podne, uz gromoglasno pucanje loborskih kuburaša i njihovih prijatelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion

Uime pokrovitelja, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, na Festival je stigao gradonačelnik Krapine i zastupnik Zoran Gregurović.

"Kod nas je više rasprostranjeno pucanje iz kubura i slično, a Festival Žudija u Zagorju baš i nije tradicija, no kada sam čuo da je Viteško društvo iz Lobora bilo u priobalju na takvom festivalu, počeo sam to malo pozornije pratiti. Impozantno je koliko ljudi dođe, divno je vidjeti kako su kostimirani i drago mi je što smo danas u zelenom Zagorju, za razliku od plave Hrvatske”, rekao je Gregurović.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar manifestaciju je nazvao sjajnom te podsjetio da je prvi put festival održan u Mariji Bistrici.

Pročitajte i ovo United Media i Pula Film Festival nova suradnja United Media podupire sedmu umjetnost i najbolje produkcije

"Znamo da sljedećih 25 godina u Zagorju takve manifestacije neće biti, stoga je ovo poseban događaj, o čemu govore i brojni vjernici i gledatelji. Zahvaljujem svima koji su došli iz brojnih župa da u svojim kostimima, bilo narodnim nošnjama, mornarskim uniformama ili u izvornom obliku rimskih vojnika, sudjeluju u Festivalu Žudija”, rekao je Kolar.

Festival nije propustio ni župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je naglasio da je Lobor najsjevernija točka u koju su stigli Žudiji iz cijele Hrvatske.

"Na ovaj način spajamo sjever i jug, zelenu i plavu Hrvatsku. Pogledamo li naše specifičnosti, ponekad od župe do župe vidimo razlike u obilježavanju, odnosno tradicijskom i običajnom dijelu, tako da to spajanje sjevera i juga, zaštitu naše kulturne tradicijske baštine, smatram dobrodošlima”, izjavio je Stričak.

Pročitajte i ovo Festival svjetla u Zagrebu - 12 Užitak za oči VIDEO/FOTO Pogledajte prekrasne prizore iz središta Zagreba koji su mnoge oduševili

Načelnica Općine Lobor, Ljubica Jemrbih, istaknula je da su iznimno ponosni što su imali priliku biti domaćini.

"Znamo da Žudiji predstavljaju čuvanje Kristovog groba, a tijekom cijele godine uključuju se u rad svojih župa i crkava. Smatram da tu tradiciju, kulturu i baštinu trebamo čuvati, njegovati i prenašati na svoje najmlađe. Ovdje smo imali priliku vidjeti raznolikost generacija, što je dobar znak da će se Festival nastaviti”, kazala je načelnica.

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone

Na Festivalu Žudija, inače mnogo poznatijem u Dalmaciji, našla se i novinarka Nove TV Sara Duvnjak gdje je popričala s Lukom Grbešom iz Župe Kraljice mučenika u Kaštel Starom.

"Mi smo još uvijek mlada župa, počeli smo s ovime 2008. ili 2009., tako da je to u usporedbi s drugim skupinama dosta kratko. Naši članovi uglavnom su jako mladi pa nam puno znače ovakva druženja", rekao je Grbeša.

"Trudmo se održati tradiciju. U našoj skupini ima dosta momaka koji se pridruže nakon Krizme i ostanu koliko mogu, koliko im posao i faks to dopuste", osvrnuo se i na održavanje tradicije Žudija.

Na pitanje što konkretno radi skupina iz Župe Kraljice mučenika, Grbeša je objasnio da tijekom Velikog tjedna drže stražu te da u ponoć padaju.

"Kontinentalne grupe većinom su kuburaši, a skupine u Dalmaciji i primorskoj krajini većinom su čuvari, dok su u Zagori momci obučeni u narodne nošnje", dodao je.

"Nakon mise na Veliki petak hodamo od naše župe do vrha Kozjaka kada predvodimo Križni put s našim mještanima", objasnio je.

2025. godine Festival Žudija održat će se u Opuzenu.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene