Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

U prvim minutama

Oporba zakasnila, većina na Odobru donijela zaključke o kurikularnoj reformi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni zastupnici prosvjedovali su što je glasovanje provedeno bez njihove nazočnosti.

Saborski Odbor za znanost u četvrtak je većinom glasova zaključio kako je skupinu za kurikularnu reformu obrazovanja potrebno proširiti s 10 novih članova s različitih područja, a oporbeni zastupnici prosvjedovali su što je glasovanje provedeno bez njihove nazočnosti, u prvim minutama sjednice, nakon što je predsjednica Odbora Gordana Rusak zamijenila redoslijed točaka na dnevnom redu.

Pročitajte i ovo Djeca u školi (Foto/Arhiva: Dusko Marusic/PIXSELL) u ponedjeljak Počinje nova školska godina, provjerite što se sve mijenja za više od 464 tisuće učenika Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) počinje školska godina Divjak: "Cilj reforme je da učenici nauče rješavati probleme i steknu funkcionalno znanje"

Na sjednici su tada, uz Rusak, bili zastupnici stranaka Domoljubne koalicije i Mostov Mario Klobučić, koji su, uz potrebu proširenja radne skupine za izradu kurikuluma, prihvatili i zaključke po kojima Odbor podržava nastavak reforme, a njezina eksperimentalna faza treba početi što prije.
Prva točka na dnevnom redu kakav je dostavljen zastupnicima bila je godišnje izvješće o radu HAZU-a, a Rusak je redosljed rasprava izmijenila na traženje HDZ-ovih Sanje Putice i Mire Totgergelia, koji su žurili na sastanke stranačkih tijela u hotelu Panorama.
Nakon donošenja zaključaka, na sjednicu su prispjeli i SDP-ovi Željko Jovanović, Rajko Ostojić i Sabina Glasovac i, ne sluteći da je prva točka već odrađena, priključili se raspravi o izvješću HAZU-a.

Tek po okončanju te rasprave Rusak ih je izvijestila da su zaključci o kurikulumu već doneseni, na što je Glasovac burno reagirala.

"Tematsku sjednicu o kurikulumu čekali smo 20 minuta zbog tehničkih problema, a sada niste mogli pričekati nekoliko minuta da se okupe članovi Odbora. Ovako dalje, nadam se, nećemo raditi. Takvo nešto nije se dogodilo u povijesti", kazala je Glasovac, napuštajući sjednicu Odbora.
Rusak je uzvratila kako se u povijesti nije dogodio ni način na koji se Glasovac ponaša na sjednici, odbijajući optužbu da je postupila u zloj namjeri.

Rusak je novinarima nakon sjednice kazala kako je ona počela "točno na minutu, niti sekundu prije, niti sekundu kasnije, jer dvoje zastupnika ima neodgodive obveze".

Tvrdi i kako je njezin Odbor drugim radnim tijelima poslao prijedlog zaključaka s tematske sjednice održane prije mjesec dana te kako su sve pristigle primjedbe uvrštene u konačnu verziju, koju je Odbor u četvrtak prihvatio.

"Svatko od zastupnika je imao dva puta šansu - jednom preko maila, a drugi put na ovoj sjednici. Preko maila nisu učinili, a ovdje su zakasnili", rekla je Rusak.

Glasovac: Vlast se izjašnjava za kurikularnu reformu, a radi protiv

Glasovac, međutim, ponavlja kako donošenjem takvih zaključaka "Domoljubna koalicija potpomognuta Mostom provodi u djelo upravo ono za što je tvrdila da je tipfeler na sjednici na kojoj smo izglasavali Vladu, a kada je pisalo da će zaustaviti kurikularnu reformu".
"Bojim se da će oni izglasavanjem jednog dijela prijedloga zaključka rastjerati ljude koji rade na reformi, jer su im ovakvim izglasavanjem, ukoliko to ministar prihvati, izglasali nepovjerenje. Zastupnci SDP-a koji su u Odboru za obrazovanje pisat će izdvojeno mišljenje na ovakvo usvajanje zaključaka i tražit ćemo hitan sastanak kod ministra Šustara kako bismo o ovom raspravili", najavila je Glasovac.

Dodala je kako joj je nevjerojatno da se u prve tri-četiri minute sjednice provede rasprava i donesu zaključci. "Politička poruka koja se šalje izglasavanjem ovakvih zaključaka nije dobra. Ovo će dodatno usporiti ovaj cijeli proces. Ovo više nije situacija u kojoj oni javno govore da će zaustaviti kurikularnu reformu, naprotiv, oni javno govore da ona ima podršku. No, daleko od očiju javnosti događaju se ovakvi zahvati, koji će, ne samo usporiti, nego i zaustaviti reformu i vratiti Hrvatsku u srednji vijek", uvjerena je Glasovac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene