Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to je moguće

Sve se može kad se hoće: U malenoj općini doskočili problemu manjka mjesta u vrtiću

Aktualno Galerija Jakšić: Demografsko čudo - 2 Jakšić: Demografsko čudo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jakšić: Demografsko čudo - 1 Jakšić: Demografsko čudo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jakšić: Demografsko čudo - 3 Jakšić: Demografsko čudo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Jakšić: Demografsko čudo - 4 Jakšić: Demografsko čudo - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Jakšić: Demografsko čudo - 5 Galerija 1/8 >>
Hrvatska ove godine ima gotovo 5000 vrtićke djece više nego prošle. No, stotine djece ostale su ispod crte. Općina Jakšić doskočila je tom problemu. Manjak mjesta u vrtiću riješila je viškom prostora u područnoj školi. Sve je za Dnevnik Nove TV istražila Marina Bešić Đukarić.

Malena Stela nestrpljivo čeka otvorenje novog vrtića. U dvorištu je već pronašla omiljenu igračku. A u isti objekt njezin će stariji brat krenuti u školu. Škola i vrtić roditeljima su u susjedstvu. Mirko Talan iz Rajsavca kaže da je to dobro jer ne moraju koristiti automobil pošto je vrtić sto metara pješke od kuće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Demografija u praksi Najmlađih su svima puna usta, ali kako zaista stoje stvari: Pogledajte koji gradovi i općine daju najveće potpore za rođenje djeteta Poziv: Upisi u vrtić - 3 POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Kunu se u djecu, ali novih mjesta u vrtićima nema: "Kako dati 700 eura za tetu čuvalicu? Tko si to može priuštiti?"

Područni vrtić u Rajsavcu vrata otvara u rujnu. Prenamijenjen je u samo dva mjeseca kako nijedno dijete ne bi ostalo neupisano.

"Ove godine smo u dogovoru sa osnivačem, Općinom Jakšić, Požeško-slavonskom županijom i Osnovnom školom Mladost Jakšić došli do rješenja da područnu školu u Rajsavcu prenamijenimo za jednu vrtićku skupinu", objašnjava ravnateljica Ivona Pečur.

U školi je bilo dovoljno mjesta za jednu vrtićku skupinu od 16 mališana. Svake godine u Jakšiću ih je sve više.

"Prošle godine smo imali ukupno 86 djece koji su bili upisani u dječji vrtić, a ove godine ćemo sad s ovom skupinom imati 102 djece", dodala je ravnateljica.

Iako Požeško-slavonska županija bilježi negativne demografske trendove, u općini Jakšić samo je prošla godina bila s negativnim prirastom.

"Unazad desetak godina sve su godine bile pozitivne po broju novorođene djece u odnosu na broj umrlih i mogu reći da sam zadovoljan i da je na području naše općine dosta mladih doselilo", kazao je načelnik Ivica Kovačević.

Mladi na selu, smatra načelnik, teže gradskom životu, a ako to dobiju kod kuće, ne moraju otići.

"Od komunalne infrastrukutre, od smještaja u vrtiće, produženi boravak u školi, produljeni boravak u vrtiću i tako. One stvari koje imaju u gradu", zaključio je.

"Posao, vrtić, škola, sve je tu, odlično je ovamo. Nema potrebe ići vani", potvrdio je otac Mirko Talan.

A u općini se pripremaju za još više djece, jer otkad su prestale mjere zbog korone, gotovo nema vikenda bez svatova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene