452972
452972
452972
452972
452972

Općina Brela pomaže svojim studentima: Trošak prijevoza - besplatan!

  • , 10.10.2016., 09:20
  • Autor:
  • komentara

Općina Brela dobar je primjer lokalne zajednice koja pomaže svojim studentima da financijski lakše podnesu troškove studiranja i ostanu u kontaktu sa svojim mjestom. Troškove prijevoza pokrivaju im 100%. Tako recimo, oni koji studiraju u Splitu, dobiju pokrivena četiri mjesečna posjeta kući, a studenti iz Zagreba mogu kući besplatno - dva puta na mjesec.

 
 
 
 
Općina Brela pomaže svoje studente (Video: Dnevnik Nove TV)
Općina Brela pomaže svoje studente (Video: Dnevnik Nove TV)

Ni lošije vrijeme ne može prikriti da je Općina Brela turistički kraj. Sa 600.000 noćenja u sezoni ne čudi proračun od 14 milijuna kuna godišnje. Pa su Općina i načelnik odlučili pomoći svojim studentima besplatnim prijevozom.

"Smanjili smo troškove reprezentacije, srezali još neka plaćanja i odlučili pomoći svojim studentima.To je ukupno oko 150.000 kuna godišnje", kaže načelnik Općine Brela Stipe Ursić.

Potpora omogućava studenticama Ivani i Eli, koje studiraju u Splitu, da što češće posjete svoje obitelji u Brelima. A breljanskim studentima u Zagrebu ovo plaćanje još više znači jer je povratna karta Brela - Zagreb još skuplja.

"Znači nam svaka kuna, jer to nam je oko 1000 kuna mjesečno", kaže studentica Matea Šošić.

I mještani ističu da rado pomažu svojim studentima, a ima ih 40-ak. 

"Neka mladih, treba im pomoći. I ja imam troje djece i unuke", kaže Ante Beroš.

Studentica koja putuje u Split iz Darde isto ima subvenciju, ali samo 30-ak posto. Put tamo i natrag je 350 kuna. Općina joj pokrije 100 kuna. Pa kući ide samo jednom u tri mjeseca. Neki studenti nemaju nikakvu subvenciju, pa su sretni roditelji kojima gradovi i općine pomažu da im djeca češće - dođu kući. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se