Obavijesti Video Pretražite Navigacija
150.000 kuna godišnje

Općina Brela pomaže svojim studentima: Trošak prijevoza - besplatan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općina Brela dobar je primjer lokalne zajednice koja pomaže svojim studentima da financijski lakše podnesu troškove studiranja i ostanu u kontaktu sa svojim mjestom. Troškove prijevoza pokrivaju im 100%. Tako recimo, oni koji studiraju u Splitu, dobiju pokrivena četiri mjesečna posjeta kući, a studenti iz Zagreba mogu kući besplatno - dva puta na mjesec.

Ni lošije vrijeme ne može prikriti da je Općina Brela turistički kraj. Sa 600.000 noćenja u sezoni ne čudi proračun od 14 milijuna kuna godišnje. Pa su Općina i načelnik odlučili pomoći svojim studentima besplatnim prijevozom.

Pročitajte i ovo Studentima povećane subvencije za privatni smještaj - 3 poboljšanje standarda Dobra vijest za studente: Vlada povećava subvencije za privatni smještaj Slika nije dostupna Harvard iz prve ruke Alenovo iskustvo s najprestižnijeg svjetskog sveučilišta

"Smanjili smo troškove reprezentacije, srezali još neka plaćanja i odlučili pomoći svojim studentima.To je ukupno oko 150.000 kuna godišnje", kaže načelnik Općine Brela Stipe Ursić.

Potpora omogućava studenticama Ivani i Eli, koje studiraju u Splitu, da što češće posjete svoje obitelji u Brelima. A breljanskim studentima u Zagrebu ovo plaćanje još više znači jer je povratna karta Brela - Zagreb još skuplja.

"Znači nam svaka kuna, jer to nam je oko 1000 kuna mjesečno", kaže studentica Matea Šošić.

I mještani ističu da rado pomažu svojim studentima, a ima ih 40-ak. 

"Neka mladih, treba im pomoći. I ja imam troje djece i unuke", kaže Ante Beroš.

Studentica koja putuje u Split iz Darde isto ima subvenciju, ali samo 30-ak posto. Put tamo i natrag je 350 kuna. Općina joj pokrije 100 kuna. Pa kući ide samo jednom u tri mjeseca. Neki studenti nemaju nikakvu subvenciju, pa su sretni roditelji kojima gradovi i općine pomažu da im djeca češće - dođu kući. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene