Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki projekt

Ministri objavili najnovije informacije oko Pelješkog mosta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve zanima u kojoj je fazi projekt izgradnje Pelješkog mosta - jednog od najvećih europskih projekata u ovom trenutku.

'Došli smo u fazu da je Pelješki most krenuo', rekao je tehnički ministar Oleg Butković na konferenciji za medije te otkrio da će danas biti objavljen natječaj za prvu fazu ovog projekta - jednog od najvećih europskih projekata u ovom trenutku.

Pročitajte i ovo Pelješki most Poskupljenje građevinskog materijala Konačna cijena za Pelješki most bit će puno veća: Pogledajte koliko Hrvatska još mora platiti Pelješki most Ispunjena očekivanja FOTO Godinu dana Pelješkog mosta: Pogledajte brojke, impresivne su

Na konferenciji su oba ministra kazali kako neće komentirati zbivanja s Karamarkom, već će se sve doznati na Predsjedništvu stranke u 18 sati. Odlučili smo se za sufinancranje Pelješkog mosta od strane Europske komisije u iznosu od 85% i 15% sredstava osigurat će država', izvijestio je Oleg Butković predstavljajući važan korak u izgradnji dugo očekivanog projekta.

Danas će biti objavljen natječaj koji će ići u dva stupnja – prva je provjera pravne i tehničke sposobnost ponuditelja, a poslije toga drugi stupanj.

'Financiranje od strane Europske komisije će se, vjerujemo odobriti - nema razloga da ne bude tako', smatra Butković.

Vrijednost radova faze koja se danas raspisuje je milijardu 756 milijuna kuna. 'Pelješki most je krenuo i više ga nitko ne može zaustaviti', kazao je Butković te dodao kako su napravljene sve studije i glavni projekti te nema razloga da Europska komisija ne odobri novac.

A budući da postoji konsenzus na političkoj sceni, Butković ističe kako ovo nisu predizborne nego ozbiljne izjave. S izgradnjom mosta i pristupnih cesta moglo bi se krenuti već sljedeće godine.

'Nadamo se da će krajem godine ili početkom godine imati odobranog izvođača radova i potpisan ugovor', rekao je tehnički ministar Tomislav Tolušić.

'S obzirom na loša iskustva vjerojatno ćemo do kraja godine morati vratiti 100 milijuna eura u europske fodnove. To si više ne želimo dozvoliti - želimo sav novac potrošiti na Pelješki most', kaže Tolušić.

Jedan od najvećih europskih projekata

Što se tiče nekih tehničkih karakteristika mosta – on će biti dugačak 2.440 metara, plovni put ispod mosta usuglašen je s BiH i bit će u rasponu 200 i 255 metara (od visine mora do mosta), bit će to višerasponski most a imat će ukupno 13 raspona, dvije prometne i dvije zaustavne trake.

Tolušić je istaknuo kako je to trenutačno jedan od najvećih europskih projekata i pozvao je zainetersirane da se jave na natječaj. On predlaže konzorcij različiti tvrtki s obzirom na veličinu projekta.

'Izabrat ćemo onog tko bude ekonomski najpovoljniji, prema preporuci EK. Hoće li to biti domaći ili strani to za sada ne znam, ali odabrat će se ekonomski najpovoljnija ponuda', rekao je Tolušić.

'Vlak je krenuo i mora doći do cilja', zaključio je Butković.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene