Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mislav Bago analizira

Odustaje se od spin offa?! 'Ovo je pitanje pomanjkanja političke hrabrosti i neodlučnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV nastavlja analizirati zašto se reforme Vlade ne provode. Analizu donosi Mislav Bago.

Ništa od Vladinih reformi, odnosno - ili kasne ili se ne provode. Vlada je najprije najavila outsourcing pomoćnih djelatnosti, pa odustala od njega. Zatim izdvajanje više od 25 tisuća zaposlenika u megadržavnu tvrku, poznatiji kao spin off. Sada je pitanje hoće li biti i njega. Naime, Banski dvori sada poručuju da oko spin off-a traju konzultacije. 

Nakon svega, dogodilo se zapravo veliko ništa. Ništa što nismo mogli očekivati od ove Vlade. Nakon mjeseci razgovora o spin off-u, spektakularnih najava, dogodilo se jedno veliko ništa. Svi znamo kakvi su bili izračuni, pogotovo ministri, a sada se svi prave politički naivni, da ne znaju što je u pitanju.

Svi dobro, i hrvatska javnost, pa i novinari znaju, a znaju i u Banskim dvorima, kolike bi bile uštede davanjem tih 25 tisuća radnika u privatne ruke i da oni rade te usluge ili da se prebacuju u spin off. Svi sve dobro znaju. Ovdje je samo pitanje pomanjkanja političke hrabrosti i neodlučnosti da se provedu reforme koje su se najavljivale.

U konačnici, u pitanju su i reforme koje je Vlada predstavila i Bruxellesu da će ih provesti u sljedeće dvije godine kako bi se smanjio proračunski minus i kako bi građani ove zemlje, odnosno porezni obveznici, trošili za državu upravo ono što trebaju trošiti, a ne ništa više.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Nakon outsourcinga Spin off podijelio Vladu: Ipak se odustaje od tog modela?

Spin off podijelio Vladu: Ipak se odustaje od tog modela?

Posljednje informacije govore kako već ovog tjedna pred Vladu treba doći konačni prijedlog zakona o novom preustroju pravosuđa. Kao što znamo, pola sudova u Hrvatskoj se treba ukinuti od sljedeće godine. Ta reforma bi trebala stupiti iduće godine. Ono što bi trebalo najviše zanimati građane je da bi se trebao prepoloviti prosječan broj dana trajanja jednog sudskog predmeta. Naravno da to ima i cijenu koštanja – za svakog tko se spori ili tko ima predmet na sudu to znači i manje troškove.

Idućeg tjedna trebao bi stići i redizajnirani 'masterplan' novog ministra zdravlja, Siniše Varge, koji bi trebao donijeti dugoročno uštede u hrvatskom proračunu. Poznato je da je stari 'masterplan' stavljen na čekanje. Masterplan zapravo znači koliko ćemo se i na koji način svi mi kao pacijenti liječiti, koji odjeli će se zatvarati, koje bolnice će biti glavne, koje bolnice možda više neće tako trebati funkcionirati nego ćemo svoje zdravstvene usluge tražiti samo u Domovima zdravlja. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene