Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Franak

Odluka suda u Gospiću: Banka mora oštećenom dužniku isplatiti 11.445 švicarskih franaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvoj pojedinačnoj presudi nakon odluke Vrhovnog suda u slučaju Franak protiv PBZ-a potvrđeno je nesavjesno i nepošteno poslovanje banke u jednostranom određivanju kamatne stope

Općinski sud u Gospiću donio je prvu pojedinačnu presudu nakon odluke Vrhovnog suda u slučaju Franak protiv PBZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRESUDA U SLUČAJU FRANAK Detalji koje trebate znati imate li kredit u švicarcima! Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda PRESUDA ŠAMAR BANKAMA: Građani dobili povijesnu parnicu, evo kako će do povrata novca!

Potvrđeno je nesavjesno i nepošteno poslovanje banke u jednostranom određivanju kamatne stope. Sud je naložio tuženoj banci da isplati oštećenom dužniku novčani iznos od 11.445 švicarskih franaka u kunskoj protuvrijednosti - uz obračunavanje zakonske zatezne kamatne stope na navedeni iznos. Iz banke poručuju kako je presuda nepravomoćna, uložit će žalbu jer smatraju da je neosnovana i nezakonita.

Banke imaju plan za pomoć građanima

'Poseban značaj ove presude što je ovo prva presuda u Hrvatskoj u kojoj je definiran zastarni rok. Odmah da kažem za sve koji imaju probleme u francima zastarni rok unatrag ne postoji. Znači svi oni koji su digli kredite 2005/2006/2007 mogu za kompletno to vrijeme tužiti banke za preplaćeni iznos na kamatama', rekao je Božo Ivošević iz Udruge Franak.

'Razgovaram sa ministrom Miljenićem kako i na koji način implementirati određenu sudsku praksu, da li to možemo implementirati u zakonsko rješenje, ali i da definiramo ovlasti i odgovornosti, i danas je bilo ograničavanje, vidim da je govorio i gospodin Stiglitz, ograničavanje drugim valutama da bi mogle jedino dvije valute biti kuna i euro, znači da nema više egzotičnih valuta na hrvatskom tržištu', poručio je ministar Boris Lalovac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene