458399
458399
458399
458399
458399

U 52. GODINI DONIJELA NAJTEŽU ODLUKU U ŽIVOTU "Taj rad ugrožava i moju profesiju i moje zdravlje. Odlučila sam otići u Bavarsku"

  • , 25.11.2016., 22:04
  • Autor:
  • komentara

Hrvatsko zdravstvo grca u dugovima, a novca za krpanje svih rupa - nema. No, ministar Milan Kujundžić poručuje kako se novca za stimuliranje zdravstvenog kadra mora iznaći. Naime, svakog dana sve više liječnika i medicinskih sestara odlazi raditi u inozemstvo. Reporterka Nove TV Ana Pejičić Dejanović razgovarala je s liječnicom koja otvoreno govori o razlozima odlaska u inozemstvo.

 
 
 
 
Ima li lijeka za zdravstveni sustav? (Video: Dnevnik Nove TV)
Ima li lijeka za zdravstveni sustav? (Video: Dnevnik Nove TV)

U 52. godini dr. med. Sanja Klaić Grotić odlučila je donijeti do sada, kako kaže, najtežu odluku u svom životu.

'Ja ne mogu više svakodnevno kvalitetno odrađivati 80 pacijenata. Taj rad ugrožava i moju profesiju i moje zdravlje. Odlučila sam otići u Bavarsku', kaže liječnica.

U Bavarskoj je, kažu, očekuju puno bolji uvjeti rada.

'Gdje kolege maksimalno dnevno imaju 30 pacijenata, imaju administratora i medicinsku sestru. Uz sve to ja ću dobiti i pet puta veći novac'.

I njezina kolegica, nezadovoljna uvjetima rada u Hrvatskoj, planira svoju sreću potražiti u drugoj zemlji.

'Sin mi studira u Škotskoj i već pita kad ću doći. Samo čekam da kćeri završi školska godina i na putu sam ka van!', kaže obiteljska liječnica Davorka Došen Mrak.

Hrvatski zdravstveni sustav suočava se s velikim odlaskom liječnika i medicinskih sestara. Od resornog ministra traže hitne mjere kako bi daljnji odljev zaustavili.

'Plan bi bio da svi liječnici primarne budu koncesionari. Odnosno da sami odlučuju o svom radu', pojašnjava dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine.

Ima li lijeka za zdravstveni sustav? (Foto: Dnevnik.hr) - 2

'Treba napraviti stimulacijske mjere da ljudi požele raditi u hrvatskim bolnicama, a ne da su prisiljeni na to nekim ugovorom koji ih tereti za neku suludu sumu koju s hrvatskom plaću ne mogu ni platiti', ističe Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Resorni ministar Milan Kujundžić zalaže se za određene mjere.

'Omogućiti razvijanje karijere mladim liječnicima i stjecanje znanja, nagrađivanje prema izvršenosti posla i nagrađivanje u lokalnim sredinama gdje ljude treba stimulirati da ostanu raditi', najavljuje ministar.

No, kako to učiniti kad novca u zdravstvu itekako nedostaje? Trenutni dug premašuje 3 i pol milijarde kuna, od čega bolnice najviše generiraju dugove. Bivši ministar Dario Nakić rješenje vidi u reformi bolničkog sustava.

'Ono što smo u kratkim crtama predvidjeli je nekoliko razina i kategorija bolnica. U tim ustanovama se mora jasno definirati kojim se točno djelatnostima bave. U Hrvatskoj trenutno imamo 36 akutnih bolnica. Smanjili bi ih na 28', kaže Nakić.

Zdravstvena struka poručuje - koliko god bolni bili, rezovi su neizbježni. Jer jedino tako neće doći do potpune propasti zdravstvenog sustava.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se