Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragovi su još vidljivi

Odjeknulo je kao eksplozija, a onda je krenula voda: 'To je gore od tsunamija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina kuća uz nasip morala se graditi iz temelja. Obnova je u različitim fazama, negdje je završena, negdje još traje, no godinu dana od poplava Rajevo selo još je uvijek veliko gradilište.

Prvo je na udaru bilo Rajevo Selo, gdje je nasip puknuo samo 80 metara od kuća. Mještani se s tugom prisjećaju dana koji im je promijenio živote. Odjeknulo je kao eksplozija, a onda je kroz nasip krenula voda.

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Je li kiša konačno iza nas? Meteorolog Nikola Vikić Topić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje Tihomir Cipek i Sabina Tandara Knezović Gost Dnevnika Nove TV Žestoko se pregovara za parlamentarnu većinu: "Mislim da je to manji problem od fotelja"

"Okrenem glavu na nasap, vidim šusne nešto i vodu baci u zrak jedno 20 metara", prisjeća se Ivan Jurić iz Rajeva Sela.

Rajevo Selo bilo je potopljeno u sekundama. "To je gore od tsunamija", rekao je jedan od mještanina Rajevog sela.

FOTO I VIDEO 'Gunja je stala': Pogledajte kako je prije godinu dana izgledao istok Slavonije

Godinu dana kasnije, crkvena zvona zvone za poginule i preživjele. Bez državnog vrha mještani su se okupili na misi. Rajevim selom prošli su u procesiji, a podno nasipa obitelji žrtava otkrile su spomen križ.

"Danas, ovaj dan mislim da će mnogima vratiti sjećanje na te minute, da se to nikad neće zaboraviti", rekla je Vesna Lučić iz Rajeva Sela.

Tisuće ljudi spašavano je s krovova i balkona. Do danas nitko nije odgovarao za puknuće nasipa. Dok DORH vodi predistragu, 2.000 mještana obratilo se Sudu pravde u Strasbourgu. Mnogo je toga, tvrde, sumnjivo.

"Osamnaestog je pronađena prva žrtva poplave koju nikada nitko nije identificirao i rekao tko je to, tridesetjednogodišnji mladić, to je izjava ministra unutarnjih poslova", rekao je Mladen Đaković, inicijator kaznene prijave.

Katastrofa na istoku Hrvatske - Kao da je palo 10 avionskih bombi

Život još nije kakav je bio, no pomaka ima. Veliko hvala mladi iz Gunje uputili su objavljivanjem devetominutnog filma.

"Htjeli smo napraviti video gdje se Gunjanci zahvaljuju za ono zašto oni misle da trebaju i onima koji su njima pomogli", rekao je Marinko Marinkić iz Studija kreativnih ideja.

Godinu dana kasnije, Posavina se jos oporavlja. Tragovi su još uvijek posvuda vidljivi. Mještani kažu kada je voda pukla, njezina snaga bila je toliko razorna. Voda je čupala stabla, kotrljala ih pred sebe te na taj način rušila sve uništila.

Većina kuća uz nasip morala se graditi iz temelja. Obnova je u različitim fazama, negdje je završena, negdje još traje, no godinu dana od poplava Rajevo selo još je uvijek veliko gradilište.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene