Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do listopada

Odgađa se fiskalizacija za mjenjače i prigodne prodaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovlaštene mjenjače te prodavače na sajmovima, priredbama i izložbama Vlada je današnjom odlukom do 1. listopada ove godine oslobodila obveze fiskalizacije u prometu gotovinom, kako bi im dala dovoljno vremena da se u potpunosti pripreme za fiskalizaciju.

Fiskalizacija u ta dva područja trebala je započeti u posljednjoj fazi uvođenja, odnosno 1. srpnja. No, kako u slučajevima prigodne prodaje na sajmovima ili izložbama nisu omogućeni pristupi električnom napajanju i internetskoj mreži, pa se za njih rok produžava do 1. listopada, objasnio je ministar financija Slavko Linić.

Očito je da se mnogi, iako je zakon o fiskalizaciji na snazi od prošle godine, nisu pripremili za njegovu primjenu, kazao je Linić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

>>Porezna: Pečatit ćemo i zbog 10 kuna viška!

Ovlaštenim se mjenjačima pak rok produžava zbog propusta i nepripremljenosti Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, koji imaju različite informatičke sustave. Kako mjenjači ne bi morali, posebno sada za vrijeme turističke sezone, imati dva sustava, dat će im se dodatni rok do 1. listopada do kada bi se trebao razviti sustav koji će omogućiti da središnjoj banci dostavljaju podatke vezane uz devizno poslovanje, a Poreznoj upravu podatke vezane uz fiskalizaciju, rekao je Linić.

Vlada je danas izvan snage stavila odluku bivše Vlade iz rujna 2011. godine kojom je 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,6 posto dionica Janafa prenijeto u Umirovljenički fond kako bi se namirio dug umirovljenicima. No, ta je odluka donesena prekasno, država je tada podigla kredit i namirila umirovljenike, a ova je Vlada taj kredit preuzela u javni dug, pojasnio je Linić.

>>POREZNA NA NOGAMA: Prijete našim inspektorima i njihovim obiteljima!

Dodao je da je odluku iz 2011. potrebno staviti izvan snage kako ne bi utjecala na redovni tijek privatizacije Croatia osiguranja, ali i kako bi se osiguralo da Janaf ostane u državnom vlasništvu.

Vladina odluka o strategiji privatizacije i prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom naišli su na oštre otpore bivše vlasti i opozicije. No, prošla je Vlada 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,66 posto Janafa prenijela u Umirovljenički fond, a još 25 posto dionica Janafa HANDA-i, koja je trebala te dionice prodati i namiriti novac koji je dala kao ulog u Janaf. Sve to pokazuje koliko se netransparentno htjelo privatizirati obiteljsko srebro i zlato, kako govore naši prethodnici, istaknuo je Linić.

>>EKSKLUZIVNO Doznajte što građani misle o fiskalnim blagajnama na tržnicama

Pritom je podsjetio i da je strategijom upravljanja državnom imovinom predviđeno da se Janaf ne bi trebao privatizirati, već bi kao monopolna djelatnost trebao ostati u državnom vlasništvu.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade bilo je i izvješće o korištenju proračunskih zaliha u ovoj godinu, a koje pokazuje da je od 200 milijuna kuna proračunskih rezervi u prvih šest mjeseci utrošeno 54,3 milijuna kuna, i to većinom za obveze po sudskim presudama.

>>Od početka fiskalizacije izdano preko MILIJARDU fiskalnih računa!

Također, odlučeno je da se iz preostalih proračunskih zaliha Uredu predsjednika Vlade odobri 1,3 milijuna kuna za podmirenje preostalih troškova organizacije proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ovlašten je pak da potpiše kolektivni ugovor za javne službenike i namještenike Hrvatskog centra za razminiranje. Ovim se kolektivnim ugovorom njihova materijalna prava izjednačavaju s materijalnim pravima ostalih javnih službenika i namještenika, a što će donijeti znatne uštede, kazao je Ostojić, podsjećajući da su novi ugovor prihvatila dva od četiri sindikata koja djeluju u HCR-u, što je dovoljno za njegovu valjanost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene