Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNS se ogradio

Odbor za ljudska prava oštro osudio Šimunićev istup

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina oštro je osudio svako iskazivanje netolerancije i ksenofobije na sportskim natjecanjima, a posebno pozivanje na veličanje totalitarnih režima.

Odbor je pozvao Hrvatski nogometni savez da preuzme odgovornost za propuste na utakmici nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda prije tjedan dana, te da poduzme sve kako bi ustvrdio odgovornost sportaša i sportskih djelatnika.

Traže i da HNS, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, zaštiti ugled Hrvatske na gostovanjima hrvatske reprezentacije u inozemstvu, kako od neprihvatljivih skandiranja, tako i od izvrgavanja ruglu državnih simbola Republike Hrvatske.

Javnu televiziju su upozorili kako je dužna uspostaviti najviše standarde medijskog djelovanja, pridonositi razvoju demokratskih vrijednosti te pravodobno i energično osuditi svako iskazivanje nesnošljivosti na stadionima.

Iako je zaključak donesen jednoglasno, rasprava o reakciji HNS-a i javne televizije na događaje na utakmici Island-Hrvatska, kada je nogometni reprezentativac Josip Šimunić poveo skandiranje 'Za dom - spremni', dio članova Odbora prigovorio je predsjedniku Furiu Radinu da sjednice ne saziva kad se na stadionima vrijeđa hrvatski narod.

Antu Babića (HDZ) zasmetalo je što Odbor nije raspravljao o netoleranciji upućenoj prema predstavnicima inicijative 'U ime obitelji' ili o naslovnici 'Novosti' Srpskog narodnog vijeća, na kojem je kardinal Alojzije Stepinac prikazan kako se ljubi s časnom sestrom.

'Zašto ovaj odbor nije organizirao sjednicu kada je došlo do paljenja hrvatske zastave na utakmici sa Srbijom, košarkaškog prvenstva u Vukovaru..', rekao je Babić.

Istaknuo je kako mu je žao zbog bilo kakve netolerancije, ali i da je 'sve je započelo anonimnom dopisnicom upućenom zastupniku Nedžadu Hodžiću, koju je u sabornici pročitao sveučilišni profesor iz druge manjine, Srbin, sa vrlo vulgarnim jezikom, na koji nitko nije reagirao'.

Babić je dodao kako ima pravo vjerovati da je tu anonimnu dopisnicu Hodžić i poslao sam sebi, jer u Hrvatskoj 'nema nikakvog sukoba s Bošnjacima'. Na Hodžićevu izjavu da je 'ovo društvo prilično bolesno', Babić je uzvratio: 'Ovo društvo nije bolesno, možda ste vi bolesni'.

Pročitajte i ovo VAR Uvjerljiv odgovor Mislite li da je suđenje u HNL-u pristrano? Evo kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Lipanj 2015. godine HNS i Vrbanović osuđeni zbog svastike na Poljudu

Pupovac pročitao pismo: 'Kako se usuđuješ đu*** jedno muslimansko?! Idi u tri pi*** materine!'

I vanjska članica Odbora Marijana Petir smatra kako se 'ljudska prava tretiraju kao privilegij jedne skupine'. 'Ova rasprava nije iskrena, inače bi Odbor raspravljao o vrijeđanju na utakmici u Beogradu, budući da javna televizija ni tada nije prekinula prijenos, a na sjednici je sjedio ministar i slušao skandiranje', rekla je Petir. Odbor je optužila za licemjerje.

'Sve dok se gazi sve što je hrvatsko, moralno i pošteno, onda je to u redu', kazala je Petir, naglasivši kako je Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina trebao raspravljati i o 'nasilju nad Željkom Markić'.

Upitala je i je li napravljen propust kad je zabranjeno unošenje na Maksimirski stadion transparenta 'sjećanja na Vukovar', na utakmicu s Islandom, te kad je zabranjena minuta šutnje za Vukovar.

Tajnik HNS-a Vladimir Iveta odbacio je prozivke da Savez nije primjereno reagirao na Šimunićev istup, podsjetivši kako je predsjednik HNS-a Davor Šuker na konferenciji za novinare osudio Šimunićevoi ponašanje. Naglasio je da je u tijeku disciplinski postupak protiv Šimunića.

'Mi ne trebamo vaše isprike, nego da osigirate provođenje zakona', uzvratio mu je Dragan Crnogorac (SDSS). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene