Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet snijeg

''AKO MOŽETE, ODGODITE PUTOVANJE'' Dijelovi Hrvatske odsječeni, udari bure i preko 200 km/h

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od utorka opet snijeg, na moru i kiša, a posvuda i jak vjetar. Od sredine tjedna ne bi trebalo biti značajnih oborina, ali će zato ponovno biti vrlo, vrlo hladno. Mjestimice se očekuju udari bure i do 200 kilometara na sat.

I u ovom tjednu nastavlja se pravo zimsko vrijeme. Prije svega, bit će izrazito hladno, posebno u kopnenom području noću i tijekom jutra. Do četvrtka posvuda i prilično vjetrovito, a danas, pa ponegdje i dio srijede bit će i oborina. Na kontinentu snijeg, a na Jadranu mjestimice uz snijeg, i kiša ili susnježica.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić-Topić, Valentina Baus i Dino Goleš Tek je počela Prognostičar Dnevnika Nove TV otkrio koliko će nas još stiskati zima i čeka li nas novi snijeg. Objasnio i zašto ne treba vjerovati - aplikacijama Vjetar na moru Jak vjetar Za dvije regije upaljen narančasti meteoalarm: Pogledajte gdje će danas udariti grmljavinsko nevrijeme

Tako će i u utorak ujutro većinom prevladavati oblačno: u kopnenom području povremeno može biti snijega, a na Jadranu i kiše i snijega. U unutrašnjosti će pri tom puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, u gorju s olujnim udarima, a na Jadranu jaka, na udare također olujna, ali i orkanska bura. Najniža jutarnja temperatura pritom će na kontinentu biti od -8 do -3, a na moru od -1 do 4 stupnja.

Središnja Hrvatska

Oblačno će se zadržati do kraja dana. Povremeno će padati slab snijeg, i navečer naposljetku posve prestati. Bit će vjetrovito uz sjeveroistočnjak te dosta hladno s temperaturom barem malo ispod nule. A uz vjetar, doimat će se i hladnije, a to će pokazivati termometri.

Slavonija

Snijeg se očekuje i u Slavoniji: općenito će ga biti malo više južnije u regiji. Također vjetrovito, puhat će sjeveroistočnjak, a kao i na zapadu, temperatura ni ovdje sutra neće preko nule.

Sjeverni Jadran

Najviše snijega očekuje se u gorskoj Hrvatskoj, oko 15-ak centimetara: na moru će biti kiše, ali također može biti i malo snijega. U gorju će puhati jak sjeveroistočnjak, s olujnim udarima, na Jadranu jaka, na udare olujna i orkanska bura. Temperatura, oko 4-5 stupnjeva, ovdje na moru, dok će u gorju naravno, biti hladnije: očekuje se barem 2-3 stupnja ispod nule.

Dalmacija

I u Dalamciji će sutra uglavnom prevladavati oblačno, povremeno s kišom i snijegom. Puhat će jaka i olujna bura, a mogući su i orkanski udari. Temperatura će biti između 3 i 7 stupnjeva.

Do kraja tjedna

I u srijedu se očekuje još malo snijega, i to prije svega u gorskim krajevima te na istoku zemlje. Postupno će se ipak i vedriti pa će u drugoj polovici tjedna biti više sunca. Stabilnije vrijeme ponovno nam donosi jutarnju maglu, ali i onu neugodno nisku temperaturu. Posebno hladno bit će od četvrtka, ponajprije u noćnim i jutarnjim satima.

I na Jadranu će u drugoj polovici tjedna biti više sunca: i dojam hladnoće bit će nešto manje izražen, prije svega zbog slabljenja bure. U srijedu bura još može biti olujna, na mahove čak i orkanska, nakon čega će i na moru ipak biti mirnije.

Snijeg zabijelio više predjele otoka Korčule

Snijeg na Korčuli i dalje pada, a cesta za Korčulu preko predjela Dubovo zatvorena je zbog nanosa, izvijestio je u ponedjeljak poslijepodne načelnik općine Blato Ante Šeparović.

U telefonskom razgovoru za Hinu, Šeparović je izvijestio da je na Korčuli temperatura oko dva stupnja iznad ništice te da se na svim višim predjelima otoka stvorilo oko desetak centimetara bijelog pokrivača, no da je većina cesta i dalje prohodna.

"Prema mojim informacijama, cesta za Korčulu preko predjela Dubovo zatvorena je zbog snijega te se prolazi cestom uz more od Čare do Pupnata pa dalje prema Korčuli. Ceste koje su na nižoj nadmorskoj visini su prohodne", rekao je Šeparović te dodao kako cestarske službe čiste samo glavne prometnice.

Muke po Dalmaciju

Snijeg i bura odsjekli su posljednjih dana Dalmaciju od ostatka zemlje. Stara izreka kaže da se bura rađa u Senju, ženi u Rijeci, a umire u Trstu.

Olujni udari bure od ranog jutra u u ponedjeljak stvaraju vijavice u Gorskom Kotaru, a na obalu u Podvelebitskom kanalu donose snježne nanose. Zbog nevremena Jadranskom magistralom od Senja do Svete Marije Magdalene ne može se prometovati. Zatvorena je i dionica autoceste A1. Pokraj Grobnika je kamionska blokada. Vozači ne mogu dalje.

Podignuli su se i visoki valovi koji su prouzročili probleme u pomorskom prometu. Nevrijeme je u Karinskom moru opet izbacilo glavatu želvu. Petu u tjedan dana, drugu koja je preživjela.

Rijetke pojave u životinjskom svijetu još jedan su dokaz oštre zime. Tijekom ponedjeljka zalepršalo je i u Zadru, ali bez stvaranja snježne podloge.

Zatvorene ceste

Zbog jakoga vjetra i snježnih zapuha za sav su promet zatvoreni dijelovi autocesta i drugih prometnica ili se vozi uz ograničenja, a u prekidu su brojne brodske linije, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

''Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje'', poručuju iz HAK-a.

Stanje na cestama možete pratiti OVDJE.

Zbog izuzetno jake bure proglašeno izvanredno stanje u Sveučilišnom kampusu u Rijeci

Zbog olujne i orkanske bure proglašeno je izvanredno stanje u Sveučilišnom kampusu u Rijeci te su prekinute sve redovne aktivnosti.

Izvanredno stanje zbog opasnosti od vjetra, odnosno ozljeda od pada ili predmeta nošenih burom, proglašava se u Kampusu kad vjetar premašuje brzinu od 10 bofora. Odluku o tome donosi Stožer za zaštitu i spašavanje Sveučilišta u Rijeci. Studentima, nastavnici i drugim korisnicima Kampusa preporučuje se da ne borave na otvorenom, a ako moraju, da se kreću u zavjetrini. Onima u zatvorenim prostorima preporučuje se da se udalje od prozora u unutrašnjost građevine.

Sveučilišni kampus nalazi se na Sušaku, na predjelu Rijeke posebno izloženom udarima bure.

Bura na širem riječkom području već drugi dan puše silovito, a danas je najveća brzina izmjerena na Krčkom mostu 208 kilometara na sat. Zbog uklanjanja srušenih stabala, rasvjetnih stupova, dijelova građevina odnijetih udarima bure, vatrogasci i ekipe komunalnih društava gotovo su neprekidno na terenu. Oštećeni su i automobili u Rijeci zbog pada stabala.

Orkanski udari bure onemogućuju prometovanje većinom prometnica od mora prema unutrašnjosti zemlje te od Rijeke u smjeru Dalmacije. Tako su u potpunosti za promet zatvorene autocesta Rijeka-Zagreb na dionici od Kikovice do Delnica, autocesta A7 od Svetog Kuzma do Šmrike te jadranska magistrala od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene. Riječka obilaznica otvorena je samo za osobna vozila na dijelu od Škurinja do Orehovice, gdje se nalazi most preko Rječine.

Bura u Podgorju oštetila dalekovod

Olujna bura u utorak ujutro je ponovno uzrokovala kvarove na dalekovodu Karlobag -Jablanac pa su stanovnici Jablanca, Stinice i Dušikrave u Podgorju bez struje.

U Dispečerskom centru "Elektrolike" u Gospiću kažu da orkanska bura sprečava izlazak na teren ekipama montera jer je za sav promet zatvorena i dionica Jadranske magistrale od Senja do Karlobaga. Čim bura oslabi, radnici HEP-a krenut će na teren radi popravaka.

Hladnoća, jaki vjetar i snježno nevrijeme nanijeli su velike šete na elektrosustavu i na drugim područjima Ličko-senjske žuapnije, doznaje se u Elektrolici.

(M.B./Š.V./Darijo Brzoja/B.V./Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene