Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ICTY

Obrana nastoji dokazati da je Laušić nadzirao vojnu policiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelj hrvatskog generala Ante Gotovine Luka Mišetić počeo je srijedu popodne na Haaškom sudu višednevno protuispitivanje bivšeg zapovjednika vojne policije Mate Laušića dokazivanjem da je Laušić u potpunosti nadzirao postrojbe vojne policije ne samo u strateškom nego i u dnevnooperativnom smislu te da svoje nadređene nije u punoj mjeri izvješćivao o stanju na terenu nakon akcije 'Oluje'.

Tvrdnjama Haaškog tužiteljstva da je general Gotovina u 'Oluji' imao sve potrebne ovlasti nad vojnom policijom Mišetić je suprotstavio brojne Laušićeve zapovijedi koje uređuju ne samo strateški organizaciju rada vojne policije u 'Oluji' nego i na dnevnoj razini detaljno uređuju, primjerice, i broj smjena za pripadnike njegovih postrojba i način na koji izvode ophodnje.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Slika nije dostupna Obrana Gotovine traži odbacivanje Theunesova izvješća

>> 'Sve sam zapovjednike upozorio da osobne emocije podrede profesionalnom ponašanju'

>> 'Jadan je zapovjednik čiju vojsku disciplinira vojna policija'

Tako je kao dokaz uveo Laušićevu zapovijed nakon ubojstva srpskih civila u Varivodama o zadaćama vojne policije u uspostavi sigurnosti te brojne druge zapovijedi izdane odmah nakon 'Oluje' o zadaćama vojne policije u osiguranju prometa uspostavom nadzornih točaka, postupanju sa strancima ili novinarima na novooslobođenim područjima.

Laušić je objašnjavao kako su takve zapovijedi izdavane da bi se ujednačilo postupanje vojne policije i odnosile su se na metodologiju i taktiku njezina rada, ali je ustrajao u tvrdnji da su postrojbe vojne policije bile pod ovlasti najviših zapovjednika HV-a na terenu. Na kraju je, nakon dugotrajna ispitivanja, ipak Mišetiću potvrdio da ti zapovjednici HV-a nisu mogli opozvati zapovijedi izdane unutar lanca vojne policije i da je vertikalna subordinacija vojne policije bila nepovrjediva.


Laušić je imao uvid u izvješća vojne policije?

Mišetić je tvrdnjama tužiteljstva da je general Gotovina imao sve potrebne informacije o stanju na terenu tijekom 'Oluje' i nakon nje suprotstavio izvješća najviših pripadnika vojne policije, uključivo sama Laušića, nadređenima te načelniku Glavnog stožera HV-a u kojima se navodilo da je odmah nakon 'Oluje' stanje na terenu dobro i da su postrojbe vojne policije obavile svoje zadaće.

Kad je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić na sastanku u MUP-u 13. rujna 1995. kazao kako zapovjedna linija ne funkcionira, jer zapovjednici zbornih područja misle da su loše ili pogrešno informirani o stanju na terenu, zar time nije rekao da vi niste prenijeli svu ozbiljnost stanja, pitao je Mišetić Laušića.

'Ne slažem se s vama... Mislim da je zapovjednicima bila poznata stvarnost na terenu', ustvrdio je Laušić.

'Ali ako i jesu, te informacije nisu dobili od vas', odgovorio je Mišetić, uvevši kao dokaze Laušićeva izvješća u kojima se tvrdilo da je nakon 'Oluje' vojna policija osigurala mir, sprječavala palež i odvoženje plijena te izvršila sve zadaće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene