Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obrana Gotovine traži odbacivanje Theunesova izvješća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana generala Ante Gotovine obavijestila je sudsko vijeće Haškog suda da ne prihvaća izvještaj vojnog stručnjaka haškog tužiteljstva Reynauda Theunensa koji tvrdi da je general, optužen za ratne zločine u operaciji Oluja, imao punu kontrolu prije, za vrijeme i nakon operacije te najavila da ga želi protuispitivati.

Gotovini branitelji u obavijesti sudskom vijeću, podnesenoj 14. siječnja ove godine, dovode u pitanje i Theunensove kvalifikacije, kao i relevantnost čitavog izvješća.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

Uz to, oni smatraju da to izvješće od gotovo 700 stranica zaobilazipropisanu proceduru uvođenja dokaznog materijala u čitavom drugom dijelu od 400 stranica koji se bavi samom operacijom Oluja i zapovjedništvom Zbornog područja Split i traže izbacivanje tog dijela. Također, poručuju da izvješće izlazi izvan vremenskog i teritorijalnog okvira optužnice protiv generala Gotovine i stoga predstavlja povredu naloga Haškog suda kojim je prije godinu dana vremenski i teritorijalno ograničena optužnica. 

Obrana generala Gotovine kaže i da izvješće u najvećem dijelu ne predstavlja zaključke ili ocjene stručnjaka nego puko prenošenje činjenica oko čije autentičnosti još nije postignuta suglasnost tužiteljstva i obrane (tzv. utvrđivanje nespornih činjenica).

Theunens u izvješću tvrdi kako je general Ante Gotovina prije, tijekom i nakon operacije Oluje imao je punu kontrolu nad svim podređenim postrojbama i sve potrebne informacije s terena, kao i pravo i odgovornost da poduzme mjere protiv podređenih za svaku povredu vojne discipline.

>> Tužiteljski svjedok: Gotovina je sve znao

Haško tužiteljstvo 18. prosinca prošle godine predalo je Sudu i obrani trojice optuženih generala Theunensov izvještaj koji na 682 strane detaljno prenosi hrvatsku vojnu doktrinu, hrvatsko zakonodavstvo u vojnoj sferi, ustroj i organizaciju Hrvatske vojske, zapovjedne linije i odgovornosti unutar vojske i specijalne policije, ustroj vojnog pravosuđa, opće političke okolnosti koje su prethodile operaciji Oluja, planiranje i tijek operacije i ulogu trojice optuženih hrvatskih generala u njoj, kao i pregled njihovih obveza i učinjenog u pogledu kaznenih djela koje su počinili njihovi podređeni.

Theunens je izvještaj sačinio na temelju hrvatskih propisa,
izvještaja UN-a, zapovijedi i izvješća Glavnog stožera HV-a, Zbornog područja Split, specijalne policije i Zbornog mjesta Knin te drugih tužiteljskih dokaza.

Belgijac Theunens završio je Kraljevsku vojnu akademiju u Bruxellesu, a bio je među ostalim obavještajac u SFOR-u, UNTAES-u i UNPROFOR-u. 

Za haško tužiteljstvo je sastavio stručna izvješća i svjedočio u nizu haških predmeta - protiv vukovarske trojke, bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Milana Martića i bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene