Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužitelji završili glavno ispitivanje Laušića

'Sve sam zapovjednike upozorio da osobne emocije podrede profesionalnom ponašanju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaško je tužiteljstvo u završnici glavnog ispitivanja bivšeg zapovjednika vojne policije Mate Laušića na suđenju trojici hrvatskih generala optuženih za akciju 'Oluju' predočilo više dokumenata kojima želi dokazati da su zapovjednici Zbornih područja u 'Oluji' primali sva važna izvješća vojne policije o stanju na terenu.

Haaško tužiteljstvo tvrdi da je general Ante Gotovina, koji je u vrijeme 'Oluje' bio zapovjednik splitskoga Zbornog područja, primao sve potrebne podatke koje je vojna policija prikupljala na terenu te da je imao ovlasti nad postrojbama vojne policije pa i ovlasti da sprječava i kažnjava pripadnike HV-a za počinjena kaznena djela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom? Slika nije dostupna U obranu generala Markača U Haagu svjedočio zaštićeni svjedok

Tako su tužitelji uveli kao dokaze, uz redovito dnevno izvješće vojne policije, i pisanu komunikaciju generala Gotovine, kojom je u dva navrata prigovorio zbog nepravodobna stizanja izvješća vojne policije u Operativni centar splitskoga Zbornoga područja.

Najraniji takav dokument, koji su tužitelji uveli, potječe od 2. rujna 1995. i to je bilo redovito dnevno vojnopolicijsko izvješće, a na sjednici nije prikazan nijedan dokument iz vremena same akcije koja je počela u prvim danima kolovoza 1995. Dokumenti koje je poslao general Gotovina glede nepravodobnosti izvješća vojne policije nose datume 30. listopada i 15. studenoga 1995.

'Zapovjednici su primali sva izvanredna izvješća vojne policije'

Laušić je u svjedočenju kazao kako su zapovjednici zbornih područja primali sva izvanredna izvješća vojne policije o prijestupima pripadnika vojne policije, a preko Uprave Vojne policije primali su Laušićeve redovite dnevne biltene s vojnopolicijskim zbirnim izvješćima. Nije spomenuo nikakav izravni kontakt, razgovor ili susret s nekim od trojice optuženih generala tijekom 'Oluje' i nakon nje - generalima Antom Gotovinom, Ivanom Čermakom ili Mladenom Markačem.

Tužitelji su kao dokaz uveli i zbirno izvješće vojne policije od 16. rujna 1995., o tome da je vojna policija obradila 321 kazneno djelo od kojih 13 ubojstava, 191 slučaj paleža, 13 slučajeva miniranja i 86 ostalih kaznenih djela od kojih najvećim dijelom pljačka. Pri tome je 79 počinitelja označeno kao pripadnici HV-a, a 274 kao civilne osobe.

Laušić je u svjedočenju prenio i kako je u rujnu 1995. osobno sve zapovjednike vojne policije upozorio da trebaju 'osobne emocije i frustracije podrediti profesionalnom ponašanju'. Mnogi od njih bili su prognanici s tih područja, pojasnio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene