Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obrana drugooptuženog generala Norca odbacila optužnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana drugooptuženog Mirka Norca, u postupku protiv hrvatskih generala optuženih da su počinili zločine u Medačkom džepu 1993., danas je u završnim riječima odbacila optužnicu te je, ustvrdivši kako nije dokazala da je i jedan vojnik pod Norčevom zapovijedi počinio zločin, zatražila njegovo oslobađanje.

Norčev branitelj Željko Olujić ustvrdio je na početku završne riječi pred zagrebačkim Županijskom sudom da kaznena odgovornost postoji samo ako je zapovjednik točno znao da su se zločini dogodili ili će se dogoditi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počele završne riječi o zločinima u Medačkom džepu Slika nije dostupna Tužiteljstvo izmijenilo optužnicu protiv Ademija i Norca

Po hrvatskom kaznenom materijalnom pravu optuženik se ne može proglasiti krivim ako mu se ne dokaže ta svijest koja, tvrdi Olujić, nije dokazana. Dodao je da se okrivljenik ne može kazniti za ono što u zakonu nije navedeno kao kažnjivo djelo.

Olujić smatra da je prepuštanjem postupka protiv dvojice generala hrvatskom pravosuđu Haaški sud pristao na uporabu hrvatskih zakona. Norčev je branitelj rekao da je na postupak utjecala politika, dodavši da pri tome misli na prikupljanje materijala i podizanja optužnice pred Haaškim sudom.

Dodao je da nije bilo govora o dvostrukoj liniji zapovijedanja.

Završne riječi prije Norčevih branitelja iznijela je i obrana prvooptuženog Rahima Ademija, koja je zatražila oslobađajuću presudu, tvrdeći kako u postupku nije dokazano da je Ademi počinio bilo koje kažnjivo djelo koje mu se stavlja na teret.

Odvjetništvo je u završnoj riječi u srijedu ustvrdilo da su se u Medačkom džepu od 9. do 17. rujna 1993. dogodila ubojstva 23 srpska civila i pet zarobljenika, mučenja, namjerna razaranja 300 građevina, trovanje bunara, ubijanje stoke i pljačka vrijedne civilne imovine. Zatražilo je osudu za dvojicu generala uzimajući u obzir olakotne i otegotne okolnosti.

Očekuje se da će do kraja ovog tjedna biti izrečena presuda u tom postupku, prvom koji je Haaški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene