Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tužiteljstvo izmijenilo optužnicu protiv Ademija i Norca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo godinu dana suđenja i saslušanja stotinu svjedoka tužitelj na suđenju Rahimu Ademiju i Mirku Norcu iznio je danas u sudnici zagrebačkog Županijskog suda izmjene optužnice kojom se dvojica generala po zapovjednoj odgovornosti terete za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u akciji Medački džep.

Prema izmijenjenoj optužnici, usklađenoj s izjavama svjedoka i provedenim dokazima, prvooptuženi Ademi više se ne spominje kao vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić, nego zamjenik, odnosno osoba s manje zapovjednih ovlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Počele završne riječi o zločinima u Medačkom džepu

Izmijenjena je i kvalifikacija o pretjeranom i neselektivnom granatiranju srpskih sela na području Medačkog džepa, pa se topnički napadi tijekom zauzimanja dijela ličkog ratišta sada tretiraju kao nasumični napadi.

Uvedeno je i niz izmjena o stradavanju ljudi, pa je kod nekih iz optužnice izbačeno da su mučeni ili zlostavljani, ali ostaju optužbe za ubojstva.

Brojnim svjedočenjima izbjeglih srpskih civila tijekom postupka je utvrđen i broj stradalih kuća u Divoselu, jednom od zauzetih sela. U optužnici se sada navodi da je umjesto neutvrđenog broja tamo uništeno najmanje 40 kuća.

Obrana dvojice generala o izmjenama optužnice trebala bi se očitovati poslijepodne.

Ademija i Norca se tereti za kršenje međunarodnih konvencija o zaštiti civila, ali i ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, civilima, njihovom imovinom i ratnim plijenom.

Tužiteljstvo tvrdi i da svoje postrojbe prije akcije nisu upoznali s obvezama iz međunarodnih ratnih i humanitarnih konvencija te da nisu osigurali dovoljan broj vojnih policajaca.

Optuženi su i jer navodno ništa nisu poduzeli da spriječe i kazne odgovorne za zločine koji su se dogodili nakon što se HV mirovnim sporazumom obvezala povući sa zauzetog područja. Optužnicom se ne osporava legitimitet akcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene