Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolnice su prenapučene

Nova gripa: 1.509 oboljelih, Milinović umiruje javnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema razloga za brigu, rekao je ministar zdravstva Darko Milinović govoreći i svinjskoj gripi u Hrvatskoj dodavši kako je oboljelih 1.509.

Ministar je na konferenciji za novinare kazao kako su bolnice prenapučene te će stoga organizirati rad obiteljskih liječnika vikendom kako bi se smanjila opterećenost u bolnicama. Prema riječima ministra, iako je broj oboljelih velik, neće biti zatvaranja škola ni javnih ustanova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Pune ambulante - 1 Pozivaju na cjepljenje Zdravstveni sustav pod opterećenjem: Ambulante pune pacijenata oboljelih od korone, gripe i hripavca

>> 'Promiče se strah od svinjske gripe zbog stvaranja profita'

Svinjska je gripa najpogibeljnija za dobnu skupinu od 15 do 59 godina, a zabilježen je samo jedan slučaj oboljelog djeteta predškolske dobi. 'Nema mjesta panici, hrvatski zdravstveni sustav je spreman uhvatiti se u koštac s novom gripom H1N1', rekao je Milinović. Ministar je dodao kako očekuje dovoljne količine cjepiva, a prvih 500.000 doza stiže krajem studenog i početkom prosinca. U prioritetima za cijepljenje su, kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni djelatnici.

‘Svi bolesnici koji se javljaju nama i obiteljskoj medicini su pacijenti koji imaju samo svinjsku gripu. Ove druge sezonske gripe, na sreću, još nema. Prema tome, to je isključivo H1N1’, rekla je dr. Adriana Vince, infektologinja u Klinici dr. Fran Mihaljević. U Klinici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević na respiratoru je šest pacijenata, a kod njih dvojice potvrđen je virus H1N1, rekao je Milinović dodavši da oni ipak nisu životno ugroženi. Također je rekao i kako je jedan od pacijenata ima 65 godina, dok su ostala petorica mlađe životne dobi. Dnevno 200 do 250 ljudi zatraže pomoć u Klinici Fran Mihaljević, a bolnički zdravstveni sustav posebno je opterećen. Ministar Milinović stoga je najavio pojačana dežurstva u ambulantama primarne zdravstvene zaštite.

Pacijenti sa proljevom, temperaturom, kašljem i malaksalošću, kako je preporučeno, trebali bi ostati kod kuće te kontaktirati obiteljskog liječnika. Upitana kada će nova gripa dosegnuti vrhunac, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dr. Ira Gjenero Margan rekla je kako je to nezahvalno prognozirati. Virus je u Hrvatskoj od kraja lipnja i ostat će i iduće godine, no mogao bi ostati i vječno, pa stoga nikad nije prekasno za cijepljenje, rekla je dr. Gjenero Margan.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene