Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tržište rada

Objavljen popis deficitarnih zanimanja: Kronično ih nedostaje, a cijene njihovih usluga otišle su u nebo

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Objavljena je lista deficitarnih zanimanja u Hrvatskoj koja samo potvrđuje činjenicu da u Hrvatskoj već godinama nedostaje kvalitetnih i stručnih majstora.

U Hrvatskoj već godinama nedostaje kvalitetnih i stručnih majstora, a samim time cijene njihovih usluga su znatno poskupjele.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2024. godinu. U dokumentu se analiziraju i predviđaju potrebe tržišta rada.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s održavanjem Otvorio vrata za hitne slučajeve pa hodao po krilu zrakoplova: Putnici ga podržavali, a policija uhitila

Među deficitarnim zanimanjima za koja bi trebalo povećati upisne kvote nalaze se bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, instalater grijanja i klimatizacije, krojač, keramičar oblagač, kuhar, mesar, pekar, podopolagač, ličilac, staklar, tesar, vodoinstalater i zidar, piše Novi list

Da se takva zanimanja popularizirala služi i Zagrebački obrtnički sajam na kojem učenici imaju priliku upoznati brojna strukovna zanimanja.

U devetom izdanju Sajma, učenici su na Zagrebačkom Velesajmu mogli posjetiti štandove čak 22 srednje strukovne škole i na taj način dobiti sve potrebne informacije o zanimanjima i programima koje nude. Osim toga, učenici su mogli i upoznati brojne obrtnike te iz prve ruke dobiti informacije o samim zanimanjima.

Pročitajte i ovo Požar u Horvaćanskoj - 3 Intervencija u tijeku FOTO Gorio stan u Zagrebu: Pozvana hitna pomoć, jedna osoba se nagutala dima

"Čak 67 obrtničkih zanimanja bila su im dostupna za proučavanje i iz prve ruke su mogli čuti sve što se tiče određenog zanimanja, od školovanja do same prakse. Naši obrtnici su se doista potrudili da djeca dobiju sve informacije", rekla je Maja Vračarić, glasnogovornica Obrtničke komore Zagreb.

Deveto izdanje Zagrebačkog obrtničkog sajma posjetilo je više od 5500 učenika. Neki od učenika su već znali što žele upisati te su se dodatno informirali o budućem zanimanju, dok su drugi došli proučiti koje im se sve opcije nude.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene