Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Obilježena 22. obljetnica

'I nebo je danas zaplakalo za Blagom Zadrom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle su 22 godine od smrti Blage Zadre, legendarnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste i Borova naselja. Blago Zadro bio je ključni čovjek obrane grada heroja i jedini Vukovarac s činom generala. Ministarstvo branitelja pokrenulo je inicijativu da se odlikovanje 'Junak Domovinskog rata' nazove Blago Zadro.

Tužno je danas bilo u Vukovaru. Obitelj, suborci i prijatelji položili su vijence na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i grobu generala Blage Zadre. 'Došli su ljudi iz svih krajeva Hrvatske i jako mi je drago što narod ne zaboravlja lik i djelo Blage Zadre i njegovih suboraca. I sami ste bili svjedoci dok su se vijenci polagali - danas je i nebo zaplakalo za Blagom Zadrom i hrvatskim braniteljima', kazao je Tomislav Zadro, sin Blage Zadre.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara (DP) novi plakat za vukovar Penava za Dnevnik Nove TV o drugom plakatu i tenzijama uoči obilježavanja Dana sjećanja, evo što kaže o Anušiću i jačanju pozicija HDZ-a u Slavoniji

Katica Zadro u Domovinskom je ratu izgubila supruga i sina. Nakon Blagine smrti, sin Robert poginuo je na Kupresu. Danas je tužna, ali i ponosna na njih i njihove suborce. Nije, kaže, mjesto ni vrijeme komentirati zadnje događaje u Vukovaru, ali u svemu vidi puno simbolike.

>> 'Sada Vukovar brani Hrvatsku i ujedinjuje je u borbi za pravdu i mir'

'Na današnji dan, srijeda je bila kad je poginuo prije 22 godine i vidjelo se da nebo plače. To isto nešto znači', kazala je Katica Zadro, Blagina supruga.

Blago Zadro poginuo je herojski, u uličnoj borbi s agresorom. Mnogi smatraju da je to bio presudni trenutak prije pada Vukovara. 'Mi slavimo jedinog vukovarskog generala. Bez njega bi obrana bila sasvim drugačija i kad je on poginuo, to je bio lagani početak kraja. I po ovome lošem vremenu sjećamo se našeg vođe i našeg zapovjednika', kazao je vukovarski branitelj Tomislav Josić.

Blago Zadro je čin general-bojnika dobio posmrtno nakon što ga je odlikovao pokojni predsjednik, Franjo Tuđman i do danas je jedini Vukovarac s tako visokim činom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene