Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ali potrebna je modernizacija

Ovo je dan kada su najponosniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Dragutin Hranj ocijenio je danas da je naša ratna mornarica sposobna ali ju treba modernizirati.

'Današnja je mornarica sposobna, opremljena, naoružana i predstavlja glavni instrument državne moći za obranu suverenosti i teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa na Jadranu. Međutim, mornaricu trebamo dalje razvijati i modernizirati', poručio je Hranj na današnjoj središnjoj svečanosti u povodu Dana HRM i 23. obljetnice osnutka HRM u Splitu.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Vladimir Putin smijenio zapovjednika ruske mornarice Velika promjena Putin se nakon gubitaka odlučio na zaokret: Smijenio ključnog čovjeka Crnomorske flote

On je pri tomu rekao kako su mornari svjesni da planovi modernizacije moraju biti u skladu s financijskim mogućnostima.

Pozvao je sve zainteresirane da se uključe u skorašnju javnu raspravu o nacrtu Dugoročnog plana razvoja oružanih snaga u razdoblju do 2024. godine i daju svoje prijedloge za razvoj i modernizaciju HRM-a.

Strasbourg uživao u hrvatskoj klapi!

'U novi ciklus razvoja i modernizacije HRM-a ulazimo kao članica NATO-a i EU, a to znači da pripadamo organizaciji koja uživa jamstvo kolektivne obrane i u takvom aranžmanu vjerojatnost praktične vojne ugroze je vrlo mala. Međutim, takva opcija ne smije isključiti potrebu za modernizacijom HRM-a, jer svijet danas postaje sve nestabilniji', kazao je Hranj.

Pri tomu je upozorio na krize 'u našem širem okruženju', Libiji, Egiptu, Siriji, Iraku i Ukrajini, koje se, po Hranju, mogu opisati kao 'jedno strateško iznenađenje', te se Hrvatska mora pripremati 'na neočekivana teška vremena'.

Komodor Hranj je također istaknuo kako se HRM suočava i sa sigurnosnim ugrozama u doba mira te je nužno, kako je rekao, što prije početi graditi pet novih obalnih ophodnih brodova i modernizirati radarski sustav.

'Međutim ne smijemo zaboraviti ni klasične borbene sposobnosti i u tom cilju HRM razmišlja, kada budu financijske mogućnosti za to, i s uvođenjem izvanobalnog višenamjenskog ophodnog broda', kazao je Hranj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene