Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez!

Nuspojave lijekova: Čitajte upute o lijeku, upozoravaju doktori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki drugi stanovnik Hrvatske popije dvije tablete na dan. A većina ih ne čita upute o lijeku koji piju, zanemarujući tako način primjene lijeka i njegove nuspojave koje mogu mogu biti i smrtonosne.

Iz agencije za lijekove pozivaju građane da prate i prijavljuju nuspojave lijekova koje konzumiraju. Nadutost, vrtoglavice, mučnine i svrbež samo su neke od nuspojava. 'Najčešće tablete su one koje su i najblaže. Imali smo i slučajeve teških nuspojava, one koje su dovele do smrtnih posljedica', objašnjava doktor Darko Krnjić iz agencije za lijekove.

Pročitajte i ovo Dijaliza, ilustracija poliklinika mijenja pravila Sramotna situacija u zagrebačkom zdravstvu: "Teško sam bolestan, a sad mi prijeti i otkaz. Oni kažu da ih se to ne tiče" Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj 'Imao je toliko rupa na srcu, a jedna je bila ogromna'

Nuspojave se vrlo rijetko prijavljuju. U prvoj polovici ove godine prijavljeno je 1277 nuspojava. Oko 70 posto nuspojava prijave liječnici oko 30 posto ljekarnici, a manje od 3 posto prijave pacijenti ili korisnici lijekova. 'Primjećivanjem i prijavljivanjem nekih problema, zapravo utječe na kvalitetu sveopće slike tog lijeka populaciji', kaže dr. Miro Hanževački.

Iako se na ovom papiru nalaze sve upute o lijeku i moguće nuspojave, tek svaki četvrti pacijent pročita što na njemu piše. Uputa nije zamjena za liječnički savjet, nego nadopuna odnosa s liječnikom. A zanemarivanjem pacijenti svoje zdravlje mogu izložiti ozbiljnim problemima.

>> Slavonski Brod: Ulovljen sa 70 komada lijekova u cijevi bicikla

'Veći dio nuspojava bi se mogao preventirati', objašnjava dr. Krnjić. 'Suhi kašalj, otekline nogu, razni oblici osipa, svrbež – jedne su od nuspojava', kaže dr. Hanževački.

Međutim, često se zanemaruju. 'Do sada nisam nikada čitao ta uputstva, ni te nuspojave, a niti me je zanimalo ikada', govori Mario. 'Bila sam bolesna i primijetila sam da mi ne ide na bolje, uzela sam upute, pročitala sam nuspojave i vidjela da se to mene tiče, a onda sam brzo javila doktorici i ona je rekla da prekinem te da uzmem neki drugi lijek koji će mi ona propisati, tako da ostala sam živa. Da nisam pročitala, tko zna gdje bi bila sad', rekla je Ana Marija Vidović.

'Važno je napomenuti da se nuspojave događaju kod svih lijekova, pa tako i kod skupljih i kod jeftinijih', objasnio je dr. Hanževački. Pravilno evidentiranje nuspojava pridonosi kvaliteti terapije i života pacijenta, ali i kvaliteti lijekova. Iz agencije za lijekove stoga pozivaju građane da prate i prijavljuju nuspojave lijekova koje konzumiraju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene