Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ranokršćanski kompleks kod Vinkovaca

Novo senzacionalno arheološko otkriće iz rimskog doba u RH!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bogato ukrašen ranokršćanski objekt iz perioda 4. ili 5. stoljeća pronađen je na lokalitetu Kamenica u Vinkovcima.

Zahvaljujući suvremenim arheološkim metodama, na navedenom području pored Vinkovaca, geofizičkim su istraživanjima nedavno precizno locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa iz navedenog doba.

Pročitajte i ovo Arheološka senzacija u Vinkovcima: Ilustracija - 2 STARI 7000 GODINA Arheološka senzacija u Vinkovcima: Pronađeni su ostaci prapovijesnog djeteta Edina Balić iz Gradskog muzeja Vinkovci Bogata baština Što je bilo u vinkovačkom rimskom sarkofagu? "Kad smo ga praznili pronašli smo..."

>> Senzacionalno otkriće: U umaškom akvatoriju pronađen prapovijesni grad

>> Živio kraj blaga: Nisam mogao vjerovati da ležim na tako nečem!

Otkriveni su ostaci zidova velike crkve s popratnim objektima i osmerokutna krstionica. Cijeli otkriveni kompleks okružen je masivnim zidom, a u neposrednom okružju lokaliteta pronađeni su i ostaci brojnih grobnica.

Čitav kompleks proteže se na površini od gotovo jednog hektara, a sa,a crkva i krstionica s crkvenim dvorištem, površine je 4.000 kvadrata. Dimenzije crkve su 34x15 metara, a osmerokutna krstionica promjera je 7,5 metara.

"Povijesni podaci dokazuju postojanje biskupije u antičkim Cibalama kao jednom od centara provincije Panoniae secundae, ali samo značenje Cibala kao kršćanskog centra nije se moglo dovoljno vrednovati prije ovoga otkrića. Budući da površinski arheološki ostaci upućuju na bogato ukrašen ranokršćanski objekt s mramornim oplatama i polikromnim žbukama, a veličina i organizacija kompleksa na važnu javnu namjenu, taj je nalaz senzacionalan jer do sada nije pronađen ni jedan sličan nalaz u kontinentalnoj Hrvatskoj", ističe se u priopćenju Ministarstva kulture.

Čitav kompleks pronađen je na dubini između pola metra i 2,5 metara. Interdisciplinarni tim koji se sastoji od arheologa, geologa i fizičara istraživao je pomoću georadara, magnetometra, geoelektričnih i mikroseizmičkih mjernih instrumenata. Radilo se o nedestruktivnim metodama pomoću kojih su otkriveni ostaci zidova, temelja, podnica, zidanih grobnica i sarkofaga.

Istraživanje je organizirao Gradski muzej Vinkovci, a voditelj projekta bio je Hrvoje Vulić, dipl. arheolog, koji je ovogodišnje radove proveo u suradnji s tvrtkom Georheo d.o.o. Prvi dio geofizičkih radova financirao je Muzej, dok je drugi dio nedestruktivnih istraživanja financiralo Ministarstvo kulture koje je odlučilo sudjelovati u pomoći u daljnjoj realizaciji toga iznimnog projekta vinkovačkog muzeja.

Prva iskapanja trebala bi, doznajemo, početi najranije u proljeće iduće godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene