Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dubini od samo tri metra!

Senzacionalno otkriće: U umaškom akvatoriju pronađen prapovijesni grad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznimno vrijedan arheološki nalaz pronađen je u uvali Zambratija kraj Umaga. Riječ je o potopljenom prapovijesnom naselju i ostacima najstarije brodice na Jadranu.

Potopljeni grad koji datira iz 5. do 3. st. prije Krista nalazi se na dubini od oko tri metra. A njegova površina zauzima više od 10 tisuća četvornih metara. Da se nešto vrijedno nalazi ispod površine mora, Christian je otkrio prilikom ronjenja. O tome je obavijestio arheologe. I nije pogriješio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija kod Umaga Muškarac (88) šetao i pao u more: Udario je glavom u stijene i preminuo Traže se muškarci s fotografija - 3 Otuđen je novac Jeste li ih vidjeli? Policija moli za pomoć, prepoznajete li muškarce s fotografija?

"Otkriće je zapravo senzacionalno, našli smo dva velika nalazišta, oba iz vremena prapovijesti", ističe arheologinja Ida Koncani Uhač. Tik do naselja, ispod 30 cm debelog sloja pijeska, otkriveni su pak ostaci brodske konstrukcije. "Mi smo za sada otvorili jednu površinu otprilike oko 25 metara kvadratnih i otkrili smo nekih 8 platica ili 8 madira brodske konstrukcije", dodaje Uhač.

Brod je poseban po specifičnoj tehnici spajanja konstrukcije tehnici šivanja. "To šivanje je specifično jer se vezuje uz histarsku i liburnsku brodograditeljsku tradiciju, a po dataciji ovaj brod datira iz vremena od 10. do 12. stoljeća", ističe Uhač. To ga trenutno čini najstarijim brodom ovakvog tipa na Jadranu.

Christian koji je od samog početka uključen u ovu arheološku priču, ne skriva zadovoljstvo. Struka će odlučiti hoće li se brod vaditi na površinu. A želja arheologa pak napraviti realnu repliku kako bi zaplovila Jadranskim morem.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene