Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bit će teško...'

Novinari upitali 'kako će MOST odlučiti koju stranu podržati' - I dobili su odgovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori Mosta i Domoljubne koalicije o reformama javne uprave i lokalne samouprave u središnjici HDZ-a trajali su u četvrtak oko dva i pol sata, a po završetku sastanka obje su strane izrazile zadovoljstvo razgovorima, a složili su se oko toga da je "sam broj županija ostao otvoren za dalju raspravu".

"U potpunosti smo se složili sa svim pitanjima koja su vezana za lokalnu i javnu upravu. Najprije smo razgovarali o reformi javne uprave, smanjenju broja ministarstava, kako javnu upravu učiniti što boljom i učinkovitom i tu smo se složili, jer već četiri godine govorimo da to treba učiniti i drago nam je da smo dobili ozbiljnog sugovornika koji se za to također zalaže", izjavio je novinarima HDZ-ov pregovarač Oleg Butković po završetku razgovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Vrijeme je isteklo jučer' Pogledajte dramatičan govor Bože Petrova Slika nije dostupna 'Sporan' broj birača 'Čudi me da ljudi sa Nezavisne liste Most o tome govore kao što govore HDZ-ovci'

"Što se tiče reforme lokalne samouprave raspravljali smo o onim općinama koje nisu samoodržive, da treba postaviti pitanje tih općina i kako dalje s njima. Raspravljali smo o tome kako ovlasti sa županija, i tu smo se složili, prenijeti na gradove i općine, jer smatramo da treba jačati gradove i općine, a samo pitanje broja županija nije suštinsko pitanje nego je pitanje kako te županije učiniti učinkovitima i stabilnijima", istaknuo je Butković.

Hrvatska može biti jedna županija, "ali ako nema ovlasti, ako nije učinkovita, onda nam kao takva ne treba", zaključio je Butković.

MOST: Ne postoje prijepori, 90 posto stvari smo usuglasili

Kovačić (Most): broj županija ostao otvoren za dalju raspravu

"Sam broj županija je ostao otvoren za dalju raspravu", rekao je novinarima Mostov pregovarač Ivan Kovačić, a sa čime se složio i Butković.

Na pitanje o tome je li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbacio mogućnost regionalizacije Kovačić je uzvratio: "Dobro, nismo ni mi bili baš za onaj sam dio regionalizacije. Mi jesmo bili za smanjenje broja županija, za decentralizaciju ovlasti, kako sa centralne vlasti na regionalnu tako i s regionalne na lokalnu", naglasio je.

Rekao je i kako je Most zadovoljan razgovorima s HDZ-om.

Na pitanje novinara odustaje li se od regionalizacije s obzirom da su u planu Mosta regije umjesto županija, Kovačić je rekao kako je plan Mosta napravljen "kao temelj nekakvih osnovnih razgovora".

"Ne možemo ni mi uvjetovati na svim točkama samoga plana. Dakle, neke stvari su ostavljene za raspravu, jednako kao i što su, primjerice, kriteriji za moguće ukidanje općina: hoće li to biti dvije, tri ili četiri tisuće stanovnika, hoće li to biti financijske mogućnosti pojedine općine. Dakle to bi bilo nekorektno od nas da to sada dogovaramo u dva sata sastanka", naglasio je Kovačić.

Butković: HDZ već duže priča o ukidanju općina koje nisu samoodržive i naravno da to prihvaćamo

Oleg Butković je napomenuo i kako je ostavljena mogućnost da građani kažu što misle o ukidanju pojedinih općina te općenito što građani misle o županijama.

"Ovdje se ne radi o stranci već o Hrvatskoj, i nema te stvari o kojoj nećemo razgovarati i koju nećemo prihvatiti da svi skupa počnemo živjeti bolje, provedemo reforme i Hrvatska bude pozitivna priča", poručio je Butković.

HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji prihvatljivo je, kaže, smanjivanje broja zaposlenih i u regionalnoj i u lokalnoj samoupravi i u javnoj upravi.

"Mi o tome pričamo dulje vrijeme; mi smo prvi i počeli pričati o općinama koje nisu samoodržive i naravno da prihvaćamo to da načelnici u manjim općinama do tri tisuće stanovnika budu volonteri. U potpunosti smo se složili s onim što je naš današnji sugovornik tražio", rekao je Butković.

Kovačić: Lokalna samouprava mora ići na reformu

Kovačić je također kazao da Most ne zanima kako će "netko srediti svoje političke kadrove".

"I jedna i druga strana je rekla da će voditi računa o sređivanju svojih političkih kadrova i koalicijskih kadrova, koji su se na žalost uhljebili u pojedina javna i državna poduzeća ili u nekakve lokalne samouprave. Lokalna samouprava mora ići na reformu, oni su pristali da manje, financijski neodržive općine imaju volontere kao načelnike, da nema nikakvih zamjenika, da članovi njihovih općinskih vijeća ne dobivaju naknade i da se smanji naknade članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća komunalnih tvrtki, tako da su za sada i jedna i druga strana pristali na ove reforme", rekao je Kovačić.

Upitan je li ipak "neka strana više spremna na reforme" Kovačić je uzvratio da su spremni i jedni i drugi na reforme.

Na novinarski upit kako će Most onda odlučiti koju stranu podržati Kovačić je uzvratio: "Prepustite to nama. Bit će teško, ali preuzet ćemo odgovornost". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene